chrome firefox opera safari iexplorer

Петриківський розпис визнали культурною спадщиною людства

05 грудня 2013 о 15:13

Комітет ЮНЕСКО на сесії, яка проходила в Баку, присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини Петриківському розпису.

Про це повідомила прес-служба Дніпропетровської облради, пише День. 

Ще минулого року, керівництво області висунуло Петриківський розпис на присвоєння цього статусу, який виборювало також аргентинське танго. І от днями в столиці Азербайджану відкрилася восьма сесія комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. На ній учасники розглядають заявки на поповнення списку організації новими звичаями та формами творчості. У заході беруть участь близько 780 представників з 116 країн світу.

Присвоєння нового статусу дозволяє розраховувати на міжнародну підтримку у справі збереження та розвитку Петриківського розпису, в тому числі й фінансову.

Як відомо, нематеріальна культурна спадщина включає в себе шедеври усної народної творчості, серед яких — фольклор, виконавське мистецтво, народні традиції та обряди.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути