chrome firefox opera safari iexplorer

У грудні ціни на продукти в Україні злетять на 20%

04 грудня 2013 о 11:30

Грудень традиційно буде не надто дружелюбним до гаманців українців. По-перше, з’їдаються запаси українського врожаю (огірків, перцю, винограду, груш) і ми переходимо на більш дорогі імпортні овочі та фрукти. По-друге, грядуть морози, які псують значну частину продуктів, і ці втрати закладають в підсумкову ціну перекупники. І по-третє, з другої половини місяця всі починають активно готуватися до Нового року і Різдва. На святковий стіл грошей звичайно не шкодують, на чому заробляють виробники. Ціни на більшість продуктів, без яких українці не уявляють свята, збільшаться на 10-20%.

БОРЩ ЗВАРИМО ДОРОЖЧИЙ

У листопаді ціни на овочі борщового набору були відносно стабільні. Перестали зростати в ціні морква, буряк, а капуста навіть подешевшала – з 2,5 до 1,8-2 грн. Правда, з настанням холодів і наближенням свят ситуація трохи зміниться. «У грудні ми не чекаємо різких стрибків вартості овочів, максимум – на 5%», – розповів директор аналітичного департаменту Pro-Consulting Олександр Соколов. Трохи подорожчали картопля і цибуля. Як пояснила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі-фрукти» Тетяна Гетьман: «Цього року багато цибулі хворіє (можливо, закупили поганий посадковий матеріал), такий овоч не може довго зберігатися. На сьогодні в Україні найдорожча цибуля у всій Європі: своєї у нас майже не залишилося – і ми переходимо на єгипетську. Подорожчання зумовлене і тим, що в світі скоротилося виробництво цього овоча на 6%, що відбилося на цінах імпорту». Подібна ситуація і з картоплею, з урожаєм якої, як і з якістю, цього року не склалося через дощі у вересні. Тому ціни на обидва ці овочі будуть продовжувати зростати – на 1-1,5 грн.

ЗАПАСАЄМОЯ БОРОШНОМ ТА КРУПАМИ

Пшениця в жовтні-листопаді у трейдерів подорожчала на 150 грн/т, що відбилося на роздробі – за місяць борошно вищого гатунку сягло 6-7 грн/кг. Як пояснив «Вістям» аналітик інформцентру «ПроАгро» Ярослав Левицький: «Подорожчання зерна – світовий тренд. Виробники утримують пшеницю, щоб на початку березня, коли запаси майже з’їдять, а нового врожаю ще не буде, продати її дорожче. Тієї ж стратегії дотримується і Україна. Зерно перестали продавати, ціни піднялися, і надалі вони будуть повільно зростати». Експерт прогнозує, що в грудні борошно якщо і подорожчає, то на 5-10 коп., А от після свят зростання буде більш відчутне – плюс 1-1,5 грн/кг протягом одного-двох місяців.

Аналогічна ситуація з крупами – їх урожай зібраний і закладений на зберігання, але продажі притримуються. У грудні експерти великого стрибка цін не прогнозують – максимум на 10 коп. (каші – не головні продукти новорічного столу). А от після свят рис, вівсянка і гречка почнуть дорожчати.

МОЛОЧКА ПРОДОВЖУЄ ПОВЗТИ ВГОРУ

«Вести» стежили за ситуацією на ринку молочних продуктів, зростання цін на якому в жовтні-листопаді практично не зупинялося. Як ми і прогнозували, протягом листопаду ціни на молоко збільшилися на 5-10 коп., на сметану та сир кисломолочний подекуди залишилися стабільними, а десь зросли на 20-30 коп. (залежно від точки продажу). Як нам сказали в Укрмолпромі, ціну на молочні продукти піднімає продавець, а не виробник: «У зростанні цін винні роздрібні торговці, які їх піднімають. Ціни на молоко у нас в закупівлі одні з найвищих у Європі – 4-4,7 грн за літр, а у Франції в перерахунку на гривні – 3,7. Якщо виробники будуть їх іще завищувати, молочні продукти перестануть купувати».

При цьому фахівці – молочники не виключають, що в грудні можливе сезонне підвищення цін на 3-5%. Це пов’язано з періодом отелення у корів, під час якого корови перестають давати молоко. Крім того, як пояснив нам Антон Порембський, замначальника відділу з питань АПК ДП «Держзовнішінформ»: «За останні три роки поголів’я корів у приватних господарствах скоротилося на 153 тис. голів і населення здає значно менше молока, що відбилося на ціні». Представник великого виробника підтвердив, що ціни в грудні збільшаться, особливо на твердий сир – до 3 грн за кіло: “На виробництво 1 кг сиру необхідно 12 літрів молока, а воно в опті дорожчає. Виробництво 1 кг сиру зараз обходиться в 63 грн, це без роздрібних націнок. А до Нового року через попит сир подорожчає ще».

ПРЕМІЇ ПІДНІМУТЬ ЦІНИ НА КОВБАСУ

Раніше стабільне м’ясо в грудні подорожчає. На думку заступника начальника відділу з питань АПК ДП «Держзовнішінформ» Антона Порембського: «Найбільше виросте в ціні яловичина і продукти з неї – на 10-15%. Трохи менше зміняться ціни на свинину – на 5-10%. Можна чекати зростання цін на м’ясні копченості – до 10%. Багато українців отримують наприкінці року премії і не шкодують грошей на новорічний стіл. На це і реагують виробники, підвищуючи ціни . Адже наступний такий купівельний ажіотаж буде аж перед Великоднем». А ось на курятину ціни зростати не будуть, вважає голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко: «Виробництво курятини зростає і повністю задовольняє вітчизняний ринок, тому підстав для підвищення цін немає».

СОЛОДКЕ ЖИТТЯЛИШЕ ДО НОВОГО РОКУ

У листопаді цукор подорожчав, як і прогнозували «Вести», сьогодні солодкий пісок коштує 7,3-7,5 грн/кг. Це обумовлено зменшенням посівних площ цукрових буряків і, відповідно, виробництва цукру (на 44% менше, ніж у 2012 -му). Це відбилося на оптових цінах: «Ціни зросли на 11%, чим скористалися роздрібні торговці», – говорить керівник аналітичного відділу Аграрної біржі Анатолій Стоянов. Подорожчання буде тривати, вважає аналітик «ПроАгро» Ярослав Левицький: «До Нового року цукор дорожчатиме незначно, на 20-50 коп./кг, але з січня різко піде вгору. За оптимістичними прогнозами, підніметься до 8,5-9 грн за кг у січні-лютому. За несприятливої ​​ситуації (спекулятивної складової) до весни можемо купувати цукор по 10 грн/кг».

Ситуація з соняшниковою олією більш стабільна завдяки рекордному врожаю соняшнику – зібрали більше 10 млн т, дорожчати «олія» не буде. Сягнули свого цінового піку і яйця – 13-15 грн/десяток, більше дорожчати вони не повинні, вважає Олександр Бакуменко.

ОГІРКИ : ПОДОРОЖЧАЮТЬ ЧЕРЕЗ НОВОРІЧНІ САЛАТИ

До грудня закінчуються навіть самі пізні сорти тепличних помідорів і огірків, яких до того ж цього року було виготослено менше, ніж минулого. «Помідоров цього року Україна виростила на 23% менше порівняно з 2012 роком, а огірків – на 10%», – говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти». Тому в грудні ми вже повністю переходимо на імпорт, в основному з Туреччини. Як розповів «Вістям» керівник фірми-імпортера «Чингіз-Хан» Решат Камілов: «Найбільшим попитом на Новий рік користуються огірки, їх активно додають у салати, тому ми піднімаємо ціни на них в грудні на 5-7 грн, і до кінця місяці менше ніж за 22-25 грн/кг огірок знайти буде складно. Помідори і перець подорожчають максимум на 3-5 грн, якщо не дуже зміниться курс євро і долара, за які ми закуповуємо овочі».

Також взимку, щоб урізноманітнити меню, українці починають активно купувати гриби печериці. «Як і все під Новий рік, гриби можуть подорожчати, – говорить Геннадій Матвеенко, виконавчий директор Союзу грибовиробників України. – Зараз на ринок зайшло 30-40% сумнівних виробників, які створили конкуренцію і впливають на ціни, але вони все одно піднімуться. Можливо, не на 40-50%, як це було минулого року, а на 15-20% і зовсім впритул до Нового року, адже печериці – продукт швидкопсувний і закуповувати його будуть безпосередньо перед святами».

ПОРАДУЮТЬ ЦІНОЮ ЛИШЕ ЯБЛУКА

Фрукти – традиційні ласощі новорічного столу, на якому продавці намагаються максимально заробити. «Ми знаємо, що в Україні під Новий рік більшим попитом користуються мандарини, тому ціни на них піднімемо на 4-5 грн, – говорить представник компанії «Туркіш-Цитрус». – Подорожчають і апельсини з лимонами, але не так відчутно – на 1-2 грн». Незначно, теж на 1-2 грн, піднімуться в ціні банани, хурма і гранат. Вартість фруктів буде залежати і від курсу євро та долара, за які купують імпорт. Думка Тетяни Гетьман: «Зростання ціни валюти на 10-20 копійок на кінцевій вартості імпортних фруктів не позначиться, але якщо інфляція буде сильною, споживач це відчує».

Подорожчає і груша: її складно зберігати – і до грудня української груші майже не залишиться. Як розповіли нам фахівці, менше ніж 16 грн/кг груша в опті коштувати взимку не може, значить – у роздріб ми будемо її купувати за 20-25 грн/кг.

Найоптимістичніший прогноз за яблуками – весь грудень ми будемо їсти свої запаси цих фруктів. Причин дві: по-перше, цього року наші сади щедро порадували фермерів урожаєм. По-друге, експорт українських яблук до Росії і Європи зменшився – Європу забезпечила Польща, де цього фрукту надлишок а в Росії своїх яблук достатньо. Сергій Гавришев, радник голови правління аграрного холдингу «Сварог Вест Груп», пояснив: «Умови зберігання і врожай цього року такі, що в грудні ми будемо їсти ще українські яблука, і ціни на них виробники піднімати не збираються. Яблук цього року дуже багато, ціни на них нижчі на 20% порівняно з листопадом минулого року. А от попит трохи впав. Споживач замінює яблука екзотичними фруктами – цитрусовими, бананами».

СОЛОДОЩІ ВДАРЯТЬ ПО КИШЕНІ

Подорожчають в грудні і традиційні ласощі – солодощі, на 3-7%. Як пояснили «Вістям» експерти, головна причина – подорожчання цукру, виробництво якого цього року значно зменшилося (так, якщо в цей період торік працювало 48 цукрових заводів, цього року буряк переробляють тільки 28). Друга причина – передноворічний ажіотаж (у цей період продажі цукерок і тортів збільшуються приблизно на третину). У першу чергу зміняться цінники на зефір і карамель – в них цукру більше, ніж в інших продуктах.

НОВИЙ РІК: ЩО КУПИТИ ЗАРАЗ

Новорічні свята – найкращий час для виробників і роздрібних продавців, які намагаються заробити на всьому, починаючи з зеленого горошку і закінчуючи м’ясом. Як розповів «Вістям» директор аналітичного департаменту Pro-Consulting Олександр Соколов: «Роздрібні й оптові продавці, як правило, штучно завищують ціни на продукти, які користуються підвищеним попитом. Особливо це видно по імпортних овочах і фруктах». На жаль, заморські вітаміни зберігати довго неможливо, тому за них доведеться заплатити новорічну, підвищену, ціну.

А ось ті продукти, термін яких не менше місяця, краще закупити до середини грудня, радить господиня продовольчої точки на одному з ринків столиці Тетяна Когут. «Ціни вже почали підніматися на все – від овочів до майонезу, на 10-20 копійок на оптових базах щодня підвищують, – розповідає «Вістям» Тетяна. – До двадцятих чисел все підніметься мінімум на 1,5-2 гривні, так що краще тим же горошком і майонезом запастися заздалегідь». «На м’ясо ціни можуть піднятися у другій половині грудня – на 3-5 грн. У закупівлі воно вже подорожчало копійок на 50 і ще підніметься на 1,5 гривні, – розповідає торговець м’ясного відділу одного з ринків Лариса Березанська. – Багато господинь зараз запасаються м’ясом. Активно беруть гомілки на холодець, вони вже подорожчали – з 15 грн до 20, але більше не повинні».

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД : «ЗБЕРІГАЮ БОРОШНО І ЦУКОР У ВІДРІ»

Щоб не переплачувати за цукор і борошно, які в найближчі місяці можуть подорожчати, їх можна купити вже зараз і зберігати, як це робить киянин Сергій Савченко: «Цукром і борошном я зазвичай запасаюсь у вересні, коли ціни найнижчі. Беру одразу по два мішки на всю сім’ю – вистачає до літа. Оскільки в мішках ці продукти зберігати не можна – бояться вологи, я купую 10-літрові пластикові відра з герметичною кришкою. Розсипаю по них борошно і цукор, закриваю – волога і жучки не потраплять. Відра компактні, в погребі або гаражі займають мало місця. Можна так зберігати й крупи».

 

Джерело: FINANCE.UA
Розділи: Суспільство