chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — територія йододефіциту: загрози та методи компенсації

25 грудня 2013 о 11:33

Зоб, кретинізм, онкологічні хвороби та невиношуваність вагітності – усе це може зʼявитися через дефіцит йоду, вкотре нагадують лікарі-ендокринологи.

Підготували спеціальний закон про масову йодну профілактику, але затвердити його не вдається кілька років. Тим часом від дефіциту йоду страждають усі регіони України, а особливо — західні області, — йдеться в сюжеті ТСН.

Наприклад, через брак йоду у дітей можуть зʼявлятися вузли на щитовидній залозі. Нестача йоду може позначитись і на розумовому розвитку. У спеціалізованій школі-інтернаті на Івано-Франківщині навчаються діти, яким програму звичайної школи засвоїти важко. Діагноз у більшості — це розумова відсталість. Те, що діти зазвичай вчать у початковій школі, тут опановують у десятому класі. Лікарі не відкидають, що ці хвороби в дітей викликані йододефіцитом матері під час вагітності.

А щоб народити здорову дитину, за кілька місяців до бажаної вагітності кожна жінка має почати вживати спеціальні медичні препарати йоду, стверджує професор Юлія Давидова. Від нестачі йоду потерпають в усіх регіонах, каже професор Інституту ендокринології Віктор Кравченко. Тому він радить усім без винятку вживати замість звичайної йодовану сіль. Так роблять в багатьох країнах Європи, де люди страждали від йодного дефіциту.

В Україні запровадити масову йодну профілактику не можуть роками, хоча закон розроблений. Якщо закон ухвалять, то у виробництві мають перейти лише на йодовану сіль, з нею мають готувати продукти у дитсадках, а в кожному магазині, навіть найменшому, поруч зі звичайною сіллю, має бути і йодована, і людям пропонуватимуть перейти саме на таку.

Передозування, переконують не буде, якщо додатково з йодованою сіллю не вживати препарати йоду.

Нагадаємо, що на Львівщині вчені насичують йодом рибу.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути