chrome firefox opera safari iexplorer

Україну визнали однією з найгірших для роботи журналістів

19 грудня 2013 о 15:48

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» визнала Україну, де в нинішньому році було зафіксовано 120 нападів на представників ЗМІ, одним з найгірших місць для роботи журналістів.

Кількість нападів на журналістів в 2013 році збільшилася по всьому світу, пише в сьогоднішньому випуску видання «Комерсант-Україна».

За попередніми даними, цього року був убитий 71 журналіст (у 2012 -му — 88 осіб), 36 блогерів та громадських діячів, 3 медіа-асистенти. Найбільше загиблих у Сирії — 10 журналістів і 35 блогерів.

Також збільшився рівень фізичної агресії відносно журналістів. Так, загрозам або фізичним нападам піддалися 2160 працівників ЗМІ (у 2012 -му — 1981 ), 87 журналістів були викрадені (у 2012 -му — 38), 77 — були змушені покинути свою країну. Крім того, 826 журналістів були затримані співробітниками правоохоронних органів, 178 з них зараз перебувають у в´язниці.

В Україні в 2012 році на журналістів було скоєно 80 нападів, а в 2013 -му — вже 120 . За даними «Репортерів», в 2013 році Україна була найгіршим місцем в Європі для роботи представників ЗМІ. Правозахисники вважають, що, «на відміну від Росії та Білорусі, де існує цензура та юридичні способи тиску на журналістів — в Україні практикують фізичне насильство». «Починаючи з кінця листопада, збільшилася кількість нападів, особливо в Києві, коли туди привезли багато «тітушок». Вони нападали на журналістів і фотокореспондентів, які намагалися їх знімати. За 11 місяців 2013 було зафіксовано 83 випадки, а після подій на вулиці Банковій 1 грудня їх кількість зросла до 120», — пояснила Оксана Романюк, представник «Репортерів без кордонів» в Україні.

У свою чергу в МВС міжнародну статистику вважають «завищеною». «Громадські організації беруть ці дані з інтернету, соціальних мереж, тому вони не завжди об´єктивні. Нам кажуть, що журналіст був побитий, а сам журналіст і заяву в міліцію не подавав, іноді там і склад злочину відсутній», — заявив начальник управління зв´язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков.

Як повідомляли «Коментарі», під час протестних акцій у Києві постраждали близько 40 українських та іноземних журналістів. Причому більшість з постраждалих побиті співробітниками «Беркута».

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути