chrome firefox opera safari iexplorer

В цей день 34 роки тому ввели війська до Афганістану

25 грудня 2013 о 10:22

25 грудня 1979 року до Афганістану було введено «обмежений контингент» військ СРСР, а 15 лютого 1989-го остання колона радянських військ перетнула міст через Амудар’ю й була виведена з країни.

Через афганську війну (1979—1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч осіб, призваних до лав Радянської Армії з України.

За статистикою, на сьогодні в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані, з яких було поранено понад 8000 і 3560 стали інвалідами. Не повернулися додому майже 3,5 тисячі українських воїнів.

Залишились без підтримки синів близько 2 тис. батьків і 3 тис. матерів, які нині досягли пенсійного віку. Стали вдовами 505 жінок і сиротами — 711 дітей.

Як відомо, у лютому 2014 р. виповниться 25 років від дня, коли останній солдат залишив територію Республіки Афганістан. За 9 років війни в Афганістані загинуло понад 3,5 тис. українців, пропало безвісті – 80, поранено – 8,5 тисяч вихідців з України, стали інвалідами понад 3500 осіб. За національним складом втрати українців є на другому місці серед інших народів колишнього Радянського Союзу.

Найболючішим є те, що серед загиблих у цій війні найбільша кількість солдат (понад 63%) не мала і 20 років. Тобто, по суті, гинули діти.

Щорічно 15 лютого наша країна вшановує учасників бойових дій на території інших держав. Саме в цей день ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув в далекому Афганістані, виконуючи обов'язок перед Батьківщиною, і висловлюємо співчуття сім’ям, які не дочекалися своїх близьких.

У 2014 році на державному рівні буде вшановуватись 25-та річниця виведення військ з Афганістану. Ця подія буде відзначатися на державному рівні, оскільки з ініціативи народних депутатів-учасників бойових дій Сергія Куніцина, Миколи Томенка та інших було прийнято Постанову Верховної Ради стосовно відзначення цієї дати на державному рівні.

Однак, не варто забувати і день введення першої колони військ на територію Афганістану, що відбулося 34 роки тому, і віддати належну шану учасникам бойових дій в Афганістані.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути