chrome firefox opera safari iexplorer

За «бездимний» рік заборону на куріння в громадських місцях став соціальною нормою — дослідження

17 грудня 2013 о 12:38

а рік дії «бездимного закону» заборона на куріння в громадських місцях став соціальною нормою.

Таку думку на прес-конференції в «УНІАН» висловили експерти.

За словами керівника центру «Життя», експерта Альянсу з виконання конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну Андрія Скіпальського, протягом листопада в 12 найбільших містах України волонтери проводили моніторинг закладів ресторанного типу.

Згідно з моніторингом, загальний рівень виконання закону залишається досить високим — в 90,6% досліджених закладів не виявлено жодного порушення.

При цьому порушення норми про заборону куріння сигарет в громадських місцях склало 6,2% від загальної кількості порушень, куріння кальяну — 3,2%.

Найбільшими порушниками є бари і спеціалізовані заклади (клуби, більярдні) — 14%, ресторани — 10%, кафе — 7% порушень.

«Виявлені порушення не мають ознак системності: проблемою залишаються куріння в закладах класу VIP і куріння кальяну, що становить третину виявлених порушень», — зазначив Скіпальський.

Як повідомив керівник проекту «Київ без тютюнового диму» Тарас Шевченко, результати моніторингу закладів громадського харчування Києва не відрізняються від загальної картини України. «Порушень було виявлено у 8% установ. А це практично в 10 разів менше, ніж тоді, коли діяв закон про розподіл приміщень на зони для курців і некурящих», — сказав Шевченко.

За його словами, проект «Київ без тютюнового диму» буде і надалі здійснювати моніторинг, подавати скарги і домагатися застосування штрафів, щоб зупинити порушення закону.

Завідувач відділом контролю за тютюном Українського інституту досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський повідомив, що одним із прикладів успішної дії «бездимного закону» є те, що в Україні вперше за кілька десятиліть зменшуються показники захворювань і смертності від серцево-судинних патологій.

«Ми бачимо, що українці довели, що вони — європейська нація. Я хочу подякувати всіх українських курців, які виходять з приміщень, де заборонено курити, і не псують здоров'я оточуючих», — сказав Красовський.

Як зазначив голова Київської асоціації офіціантів Олег Онікієнко, за оцінками операторів галузі, обсяг ринку ресторанного бізнесу за перше півріччя 2013 року по порівнянні з аналогічним періодом минулого року виріс на 10%. «За рік ресторанна галузь не тільки адаптувалася до нових умов, а навпаки — отримала нові стимули для розвитку», — сказав він.

Онікієнко підкреслив, що тепер ресторатори все більше піклуються про те, що вони можуть запропонувати відвідувачам крім вільного від тютюнового диму обіду. У більшості закладів з'явилися нові меню, покращилися стандарти обслуговування.

Як відомо, згідно Закону "Про внесення змін до деяких законів про удосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів ", з 16 грудня 2012 заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів в ресторанах, у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров'я, в приміщеннях об'єктів культурного призначення та органів державної влади та місцевого самоврядування, інших державних установ і на зупинках транспорту.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути