chrome firefox opera safari iexplorer

Патріарх Філарет закликав владу припинити насильство і виконати вимоги народу

25 січня 2014 о 15:04

Якщо влада діє несправедливо, то церква не може стати на її бік. Про це заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Таким чином він прокоментував події, які проходять в центрі Києва, пише DT.UA.

На думку предстоятеля, влада не повинна давати накази вбивати людей і тоді не буде відповіді з боку народу, не треба буде захищати своє життя.

«Чому народ не розходиться? Тому що народ не досяг своєї мети. А яка мета у народу? Мета — влада не штурмувати, а увійти асоційованим членом до Європейського Союзу. Ось мета України», — сказав Філарет в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Як відзначить патріарх, народ вже подолав страх смерті. «Вони вже смерті, куль не бояться. Вони готові віддати своє життя. А це вже народ непереможний. Тому ми закликаємо до миру, згоди, але закликаємо також до справедливості, що обманювати народ не треба», — сказав він.

«Якщо ми входимо в Європу, то ми не входимо в Митний союз, відпадає Росія як діючий фактор. Україна зберігає свою незалежність, свою свободу. Якщо ми приєднуємося до Росії — ми йдемо в неволю — нову неволю. А якщо ми приєднуємося до Європи — ми до вільних держав приєднуємося. І таким чином ми зберігаємо свою державність. І ми хочемо жити в демократичній країні, як живуть народи Європи», — заявив патріарх.

Філарет нагадав слова Ісуса христа: «Хто взяв меч, той від меча й загине». «Так, може застосувати силу і Майдан, але він хоче мирно вирішувати питання. А почали вбивати з боку „Беркуту“, правда? Тоді на силу відповідають силою. І захищають себе. Для чого будують барикади? Для того щоб захистити себе. Від кого? Від „Беркута“. Тому що „Беркут“ побив студентів. „Беркут“ у журналістів стріляв. Тому припинення насильства — це перша умова. Насильство з обох сторін — і з боку правоохоронних органів, і з боку Майдану, щоб не проливалася кров. А далі треба виконувати ті умови, які ставить не опозиція, а які ставить народ. Тому що народ може не прийняти і опозицію, якщо вона не виконує волю народу. Для цього треба прислухатися до народу, не тільки до того, який стоїть на Майдані. А треба прислухатися до волі всього українського народу», — підкреслив глава Київського патріархату.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути