chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні до Києва прибудуть Дари волхвів

24 січня 2014 о 11:06

В Україні з 24 по 30 січня будуть доступні для поклоніння Дари волхвів — у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі.

Перед цим релікварій побувала в чотирьох місцях: 7-13 січня святині вклонилися в храмі Христа Спасителя в Москві, 14-17 січня — у Воскресенському Новодівочому монастирі в Санкт-Петербургу, 18-24 січня — у Будинку милосердя в Мінську.

За повідомленням УНІАН, прес-секретар предстоятеля Української Православної Церкви протоєрей Георгій Коваленко висловив сподівання, що прибуття до Києва Дарів волхвів сприятиме заспокоєнню в суспільстві.

«Наші плани не змінилися, — зазначив він. — Дари волхвів будуть доставлені з Мінська літаком в п'ятницю близько 16.00. Приблизно через півгодини вони прибудуть в Києво-Печерську лавру. Святиню розмістять в Свято-Успенському соборі. Після молитви з нагоди прибуття Дарів волхвів до них буде відкритий доступ віруючих.У зв'язку з прибуттям святині в храмі звучатимуть молитви за те, щоб все в Україні було в межах християнських чеснот», — сказав він.

Дари волхвів – це одна з небагатьох реліквій, пов`язана із земним життям Христа, що збереглася до сьогоднішнього дня. У Різдвяний святвечір православні згадують цю євангельську розповідь (Мф. 2 , 1-12) про поклоніння волхвів Богонемовляті Христу, якому вони принесли дари: золото, ладан і смирну (золото — як царю, ладан — як Богу і смирну — як людині на поховання).

Згідно з переказами, відображеним у письмових візантійських джерелах, Дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимській церкві Божа Матір. В Єрусалимі вони перебували до IV століття, при імператорі Східної Римської імперії Аркадії (395-408) перенесені в столицю Візантії — Константинополь і поміщені в храмі Святої Софії. Після падіння Константинополя реліквія була передана на Афон, де перебуває до теперішнього часу.

Золото збереглося у вигляді 28 невеликих підвісок різної форми, майстерно прикрашених орнаментом у техніці філіграні. До кожної з цих золотих пластин на срібній нитці прикріплені намистини із суміші ладану та смирну. Дари зберігаються в 10 ковчегах у ризниці монастиря Святого Павла.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути