chrome firefox opera safari iexplorer

27 лютого відбудеться вшанування 200-літнього ювілею Тараса Шевченка в ООН

10 лютого 2014 о 09:37

27 лютого 2014 р. в Організації Об'єднаних Націй (ООН) у Нью-Йорку відбудеться святкове відзначення на тему: “Тарас Шевченко: борець за українську мову, самовизначення народів, людські права та соціальну справедливість”. Про це УНН повідомили у прес-службі СКУ.

Цей захід, що пройде в рамках Міжнародного дня рідної мови, присвячується 200-літньому ювілею Тараса Шевченка — всесвітньовідомого українського поета, художника та політичного в’язня, велич якого визначається його значним внеском у загальнолюдську скарбницю культури. Організаторами урочистостей є Світовий Конґрес Українців (СКУ) та Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) за підтримки Постійного представництва України до ООН.

Програма вшанування передбачає привітання від Генерального Секретаря ООН Бан Кі-Муна і Президента 68-ої сесії Генеральної асамблеї ООН Джона В. Еша, виступи Президента СКУ Євгена Чолія та Президента СФУЖО Орисі Сушко, доповідь професора Торонтського університету д-ра Максима Тарнавського та мистецьку частину. Ведучим програми буде перекладач Шевченкового “Кобзаря” Петро Фединський.

“Це святкове відзначення в ООН дозволить нам глибше ознайомити міжнародну спільноту з творчістю великого Тараса Шевченка, який підніс і постраждав за фундаментальні цінності, які є основою Організації Об’єднаних Націй,” — заявив Президент СКУ Євген Чолій.

Нагадаємо, СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р., СКУ був визнаний у 2003 р. неурядовою організацією у Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути