chrome firefox opera safari iexplorer

У Будапешті відкрили майдан Тараса Шевченка

26 березня 2013 о 11:09

У столиці Угорщини, в Будапешті, поблизу Дунаю, де встановлено пам'ятник Тарасу Шевченку, офіційно відкрито майдан імені українського поета.

Таке рішення прийняли Збори угорської столиці, повідомляє Укрінформ.

У церемонії офіційного відкриття майдану Тараса Шевченка взяли участь представники угорського уряду, самоврядування ІІ району угорської столиці, Державного і місцевих самоврядувань українців Угорщини, українського посольства, громадськість,

«Перший в Угорщині майдан Тараса Шевченка, рішення про іменування якого прийняли Збори угорської столиці, з'явився з ініціативи самоврядування українців ІІ району Будапешта за підтримки Державного самоврядування українців Угорщини і місцевої влади ІІ району столиці», — розповіла під час офіційної церемонії голова Державного самоврядування українців Угорщини Ярослава Хортяні.

Про значення творчості Шевченка, вшанування імені Великого Кобзаря сказав у виступі під час церемонії посол України в Угорщині Юрій Мушка.

«Назвою безіменного майдану іменем Тараса Шевченка угорці віддають данину поваги і шани великому сину і пророку українського народу», — сказав дипломат.

Вінки до монумента Кобзарю поклали представники державного і місцевих самоврядувань українців Угорщини, українського посольства, ІІ району Будапешта, окремих угорських громадських організацій.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути