chrome firefox opera safari iexplorer

Банки почали піднімати українцям відсотки за депозитами

13 лютого 2014 о 10:05

Українські банки минулого тижня почали поступово (на 1-2%) піднімати відсотки за короткостроковими гривневими депозитами населення. На сьогодні вони вже досягли 18% і продовжують збільшуватися. Водночас прибутковість довгострокових (від 12 місяців) вкладів і валютних депозитів поки не змінилася — 18% річних у гривні, 8% річних у доларах в середньому по ринку.

За даними НБУ, у січні українці забрали депозити на 15,1 млрд грн (на 2,3%, до 653,4 млрд гривень). Експерти вважають, що паніка була викликана очікуванням заборони на дострокове розірвання договорів.

Крім того, у перші дні стрибка долара, українці почали активніше переводити свої заощадження в американську валюту. «Як правило, це стосувалося коштів, які зберігалися на поточних чи ощадних рахунках. Після конвертації вкладники розміщували їх на строкові доларові депозити», — повідомила «Вестям» начальник управління розробки та підтримки продуктів Platinum Bank Ольга Пархоменко. За словами головного економіста департаменту розвитку роздрібного бізнесу «Банку Національний кредит» Кирила Голоденко, конвертували у валюту в основному депозити після закінчення терміну дії договорів. 

Крім того, банкіри відзначають зростання «суперкоротких» вкладів — на термін від тижня до двох, які добре зарекомендували себе у кризові 2008—2009 рр. А ось фінустанови, які не пропонують українцям суперкоротких депозитів, підвищують ставки тримісячних вкладів. «Як правило, якщо є гостра необхідність збільшити депозитний портфель або зупинити відтік, банки пропонують високі ставки на депозити на короткі терміни (1-2 місяці), — говорить начальник управління заощаджень та платежів UniCredit Bank Ольга Шостак. — За останній тиждень деякі банки значно підвищили відсоткові ставки за вкладами на короткі терміни. Можливо, це пов'язано з деяким дисбалансом, до якого призводить відтік депозитної бази».

У середньому прибутковість тримісячних вкладів у гривні виросла за місяць на 0,5% — до 16,5% річних, в доларах — на 1,5% (до 7% річних), у євро — на 0,5% (до 5,2 %) річних. 

Тим часом за довгостроковими депозитами ставки практично не змінювалися. «Думаю, найближчим часом середня прибутковість для річних вкладів у гривні залишиться стабільною — в середньому на рівні 18-19%, а от ставка за тримісячними набагато більше залежить від поточної кон'юнктури, тому такі вклади можуть приростити 1-2% річних — приблизно до 18%», — спрогнозував Кирило Голоденко.

Він висловив думку, що ті люди, які сьогодні купують валюту, намагатимуться її вигідно конвертувати в гривню і розмістити на банківських рахунках. І до цього їх буде підштовхувати, зокрема, підвищена прибутковість короткострокових вкладів. 

При цьому учасники ринку не беруться спрогнозувати ні подальшу динаміку ставок за депозитами, ні вплив на них гнучкого курсоутворення.

Нагадаємо, що українці кинулися забирати свої долари з банків.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути