chrome firefox opera safari iexplorer

Майже вся шкідлива їжа – дуже смачна, але чи варте хвилинне задоволення нашого здоров'я?

06 лютого 2014 о 16:06

Ми знаємо, що майже вся шкідлива їжа – дуже смачна, але чи варте хвилинне задоволення нашого здоров'я?

Для сучасної людини характерним є «індустріальне» харчування, тобто харчування сильно переробленою промисловою їжею, в якій багато насичених жирів, транс-жирів, цукру, харчових добавок та солі.

Ось найбільш шкідливі групи продуктів та їхня дія на організм: 

Насичені жири. Відкладаються під шкірою та навколо внутрішніх органів, порушуючи їхню роботу, сприяють утворенню холестеринових бляшок, що відкладаються на внутрішніх стінках артерій, спричиняють згущення крові та утворення тромбів, які у свою чергу є причиною інсультів та інфарктів. Насичені жири містяться у маргарині, майонезі, ковбасно-сосисочних виробах, молочних продуктах високої жирності, жирному м'ясі, смаженій їжі.

М

Транс-жири. Змінюють будову та «ламають» роботу клітин організму, роблячи їх вразливими до проникнення бактерій та вірусів, через них виникають внутрішньоклітинні «поломки», можуть спричинити цукровий діабет, захворювання нервової системи, хворобу Альцгеймера, мутації, ракові захворювання. Транс-жири містяться у маргарині, спредах, охолодженій рибі та м'ясних напівфабрикатах, випічці та кондитерських виробах, що містять жир, листковому тісті, чіпсах, смажених горіхах, смаженій їжі і т.д.

Цукор та вироби із білого борошна (солодощі, кондитерські вироби, солодкі напої, в т.ч. і пакетовані соки). Відносяться до простих (легких) вуглеводів, які миттєво потрапляють у кров і спричиняють виділення інсуліну підшлунковою залозою. Маленька частина (5%) цих вуглеводів використовується для роботи мозку та м'язів, а більша (до 95%) – перетворюється на жир та відкладається під шкірою та навколо внутрішніх органів.

Солодощі

Харчові добавки. До них відносяться хімічні речовини, які додаються до продуктів із метою покращення товарного вигляду, смаку, запаху, консистенції, збільшення тривалості зберігання і т.д. Ці речовини є ксенобіотиками (від гр. слова «ксенос» — чужий), які з кишечника потрапляють у кров, а звідти — у печінку. Печінка, яка є основною лабораторією організму, повинна їх розкласти та вивести із нього. Особливо небезпечними є нітрити – консерванти, що додаються у ковбасу та сосиски для запобігання псування м'яса та надання виробам червоного та рожевого кольору. Нітрити відносяться до сильних канцерогенів. Часте вживання переробленої їжі виснажує печінку, підшлункову залозу та нирки, ослаблює захисні сили організму, прискорює старіння, збільшує ризик мутацій та розвитку різноманітних захворювань. Добавляють харчові добавки у випічку (яка тривалий час залишається «свіжою», вафлі), цукерки, соуси, ковбаси, йогурти та сирки з фруктовими наповнювачами, солодкі напої.

Зловживання сіллю. Більшість перероблених продуктів містять надмірну кількість солі (ковбаси, сосиски, консерви, тверді гострі сорти сиру, чіпси, сухарики, солоні горішки і т.д.), спричиняють спазм судин та зменшують доставку кисню та поживних речовин до всіх органів.

Сіль

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути