chrome firefox opera safari iexplorer

Митці та експерти назвали критерії для кандидатури Міністра культури

24 лютого 2014 о 14:56

Представники професійної спільноти в царині культури назвали свої критерії, яким має відповідати майбутній міністр культури.

Про це йдеться у листі, адресованому депутатам, за підписами 49 письменників, художників, кураторів, критиків, експертів.

«У культурі назріли реформи. Відтак, зараз як ніколи важливо і необхідно керуватися прозорими й обґрунтованими критеріями при призначенні фахівця на посаду міністра культури України», — йдеться у листі...

Як пояснює професійна спільнота, за останнє десятиліття на посаду міністра культури призначали або бюрократів радянського зразка, або лояльних до влади митців без управлінського досвіду.

«Такі міністри були нездатними зрозуміти ані потреб сфери культури, ані викликів, що стоять перед нею, ані цінності культури для загального суспільного розвитку, ані того, що сфера культури є важливим чинником економіки і потужним роботодавцем: від її злагодженої діяльності залежить добробут значної частини громадян», — зауважують митці.

Зважаючи на це, кандидатура міністра культури, на думку професійної спільноти мусить відповідати таким критеріям:

● Тривалий досвід впровадження інновацій та ефективного управління в царині культури: створення і/або управління культурними інституціями, програмами, довгостроковими проектами, вагомими для культурної спільноти і/або аудиторій культури.

● Обізнаність із європейським досвідом розвитку культури та культурної політики, що має бути засвідчене відповідними публікаціями або освітою, практичною діяльністю, участю в аналітичних проектах тощо.

● Реноме чесного управлінця та довіра професійної спільноти.

● Відсутність попереднього досвіду держслужби.

● Кандидат повинен публічно задекларувати власну волю до реформування галузі культури, впровадження принципів демократії, прозорості та громадського контролю діяльності ввіреного йому міністерства.

«Саме культура визначає, як суспільство мислить, діє та бачить своє майбутнє. Сфера культури є надзвичайно резонансною і помилка тут коштуватиме надзвичайно дорого», — підсумовують експерти у листі депутатам.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути