chrome firefox opera safari iexplorer

Розпочато збір підписів українських митців під листом-зверненням до міжнародних культурних інституцій

10 лютого 2014 о 16:33

Українські митці розпочали збір підписів під листом-зверненням до представників дипломатичних місій в Україні, міжнародних культурних інституцій, благодійних фондів тощо з проханням надіслати ноту протесту до Мністерства культури України у зв'язку з численними репресіями проти української інтелектуальної спільноти. Текст звернення подаємо нижче.

На разі звернення підисали понад 70 українських письменників і поетів. Окрім того, ниі триває «живе» підписання листа українськими музикантами, акторами, кінорежисерами, художниками та іншими відомими представниками культурних індустрій України. Свій «живий» підпис можна поставити під листом, зателефонувавши до Ірини Плехової, редактора Інформаційної агенції культурних індустрій (телефон 098 5585112) та узгодивши місце і час підписання листа-звернення. Оригінал листа — українською мовою з «живими підписами». У зв'язку з тим, що лист буде надіслано на понад 120 організацій, до авсіх копій листа, зокрема англомовних, німецькомовних та французькомовних версій докладатимуться скановані підписи українських митців, які підписали оригінал.

Текст звернення: 
Вельмишановні представники дипломатичних установ, культурних інституцій, міжнародних благодійних фондів!

Звертаємося до Вас з проханням підтримати українських митців і культурних діячів, які в останні три місяці стали свідками реалізації ганебного плану влади щодо зачистки українського культурного простору. Починаючи з 30 листопада 2013 року й донині художники, музиканти, письменники, культурологи, актори, кінорежисери по всіх регіонах України стали особливою мішенню й зазнали численних репресій – незаконних обшуків, побиттів, ув’язнень тощо. 

На жаль, жоден із нас, хто перебуває на території Євромайданів по всій Україні, не має гарантій своєї персональної безпеки. Публічність митців стала запорукою боротьби влади з кожним із них, адже саме мистецька еліта України зі сцен по всіх регіонах декларувала основні цінності європейської інтеграції, допомагала підтримувати простих людей у їхньому мирному спротиві. Тому влада визначила їх як «основну проблему» для свого плану узаконення деспотії й тоталітаризму в демократичній Україні. В результаті на представників культури України ведеться своєрідне полювання влади та міліції.

При цьому дії Міністерства культури України — головного державного органу, що відповідає за розвиток і збереження культури України та її просування у світі — сприяють узаконенню практики репресій проти українських інтелектуалів.

Так, Леонід Новохатько, Міністр культури України, відмовився в жодний спосіб говорити про тиск на українських митців, назвавши будь-які спроби захистити постраждалих митців «політиканством» (28 січня 2014 року). Вимогу українських інтелектуалів зустрітися й обговорити останні події в Україні, незважаючи на офіційне призначення такої зустрічі на 3 лютого 2014 року, Міністром культури України було повністю проігноровано: він не лише не з’явився на призначену зустріч, а й не уповноважив своїх заступників вислухати вимоги представників культури і мистецтв України. 

Вимоги, висловлені в листі українських культурних діячів від 3 лютого (щодо спростування інформації з приводу втрат для української культури, які для Міністерства культури виявилися лише у фінансових проблемах, при цьому, державний орган повністю ігнорує обмеження прав і свобод творчої особистості на самовираження і позицію; особистого контролю апарату Міністерства культури України за інформацією про кількість постраждалих митців по всіх регіонах України та характер їхніх втрат; про офіційне звернення-клопотання апарату Міністерства культури до судів щодо підтримки незаконно заарештованих митців України) також були проігноровані. Так, відповідь Міністерства культури України, розміщена на офіційному сайті державного органу й надіслана на адресу координаційної ради представників культури та мистецтв України, зводиться до таких основних положень: 

1) справжні втрати для культури України за останні три місяці – фінансові (до 1,8 млн. грн. – до 170 тисяч євро), водночас Міністерство відмовилося інформувати громадськість про кількість затриманих, побитих представників культури через їхню громадянську позицію; 

2) Міністерство культури не має наміру дізнаватися про кількість постраждалих і характер репресій щодо українських митців; 

3) Міністерство культури України відреагувало на інформацію щодо репресій проти діячів культури України лише частково, надіславши через три тижні після незаконного ув’язнення 6 студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого запит до Генеральної прокуратури з проханням повідомити, за що були затримані студенти.

На разі, кожен український письменник, музикант, актор, режисер, художник, культурний діяч не почуває себе у безпеці. Щодня ми можемо бути заарештовані й побиті. Щохвилини наші колеги можуть зникнути безвісти. Ми не можемо розраховувати на роботу чесного суду, бо без справедливого слідства, без доказів, наших колег вже почали кидати за грати. Ми навіть можемо опинитися у ситуації, коли не знатимемо, чи наші колеги по цеху не зазнали тортур, адже поки що інформація всіляко приховується, особливо це стосується таких регіонів, як: Харків, Дніпропетровськ, Черкаси, Чернігів, Кіровоград, Запоріжжя… А в цей час чиновники від культури ховаються від нас по своїх кабінетах і роблять вигляд, що в Україні не відбувається нічого, окрім концертів і вистав. І справді, Україна сьогодні стала сценою для розгортання кривавого сценарію проти інтелектуальної й творчої еліти, новим ГУЛАГом, новим концтабором для митців.
Відтак, як і десятиліття тому, звертаємося до всієї міжнародної культурної спільноти з проханням висловити свою ноту протесту на адресу Міністерства культури України, яке нині відіграє не останню роль у проведенні репресивних заходів проти інтелектуальної еліти України.

Свою підтримку тисячам українських митців і ноту протесту щодо дій Міністерства культури просимо направляти на адресу: Леоніду Новохатько, Міністерство культури України, вулиця Івана Франка, 19, місто Київ-01601.

Просимо надіслати копію Вашої ноти протесту на адресу координаційного центру ініціативи: Український центр Міжнародного ПЕН-клубу, вул. Межигірська, 21.

Джерело: prostir.museum
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути