chrome firefox opera safari iexplorer

Журналістика стала однією з найнебезпечніших професій в Україні

06 лютого 2014 о 13:17

Згідно з даними щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова», в січні 2014 було зафіксовано рекордну кількість нападів і побиттів журналістів — 82 (для порівняння, за весь 2012 рік — 65 осіб). Зафіксовано також по 13 випадків кібер-злочинів проти журналістів та ЗМІ, а також погроз і залякувань журналістів,пише ЛІГА.net.

Також ІМІ зафіксував 11 випадків перешкоджання законній професійній журналістській діяльності, вісім випадків арешту, п'ять випадків цензури, два випадки політичного тиску і по одному випадку обшуку, проблем з доступом до публічної інформації, та тиску на блогерів.
Варто сказати, що цього місяця ІМІ змушений був створити нову категорію в «Барометр свободи слова» — «Журналісти, змушені ховатися або покинути країну». Таким чином, у січні було зафіксовано три таких випадки.

У січні, як і в грудні-листопаді продовжилася тенденція побиття і нападів, як на українські так і на зарубіжні ЗМІ, що висвітлювали акції Евромайдану.

Переважна більшість журналістів постраждало під час або в результаті виконання професійних обов'язків починаючи з 19 січня, коли на вул.Грушевського в Києві почалося силове протистояння між мітингувальниками і «правоохоронцями».

Так, ІМІ зафіксував 17 випадків кульових поранень журналістів (від куль, що летіли з боку міліції на вул. Грушевського). Також було два випадки, коли бійці «Беркуту» цілилися журналістам у камери, однак ті встигали сховатися і кулі летіли мимо. В результаті зіткнень на Грушевського багато журналістів отримали поранення від вибухів світло-шумових гранат, постраждали від отруєння сльозогінним газом. Не менш ніж десятьом журналістам пошкодили або повністю знищили техніку — відеокамери, фотоапарати, планшети, флешки та ін. У категорії «напад» також зафіксовано багато випадків фізичної агресії відносно журналістів з боку міліції, бійців « Беркута», нападів на ЗМІ «тітушок».

Кібер-злочини у січні стосувалися DDoS-атак на сайти ЗМІ, які висвітлювали події Евромайдану і зіткнення на Грушевського. Так, хакерській атаці піддалися сайти «Телекритики», 5 каналу, каналу 1+1, Української правди. Також не працювали через хакерські атаки й регіональні сайти — Мукачево.net. Закарпаття онлайн, які також активно висвітлювали події Евромайдану.

Серед випадків перешкоджання журналістській діяльності у січні зафіксовано випадки заборони вести зйомку Евромайдану в Донецьку. Журналістів з телекамерами не пускали в приміщення Оболонського суду, де мало проводитися засідання суду щодо обрання запобіжного заходу для затриманих Автомайданівців. У Миколаєві та Херсоні прихильники Партії регіонів перешкоджали місцевим журналістам проводити фото- і відеозйомку. А 5-му каналу комендатура заборонила знімати мітинг на підтримку президента Віктора Януковича в Маріїнському парку у Києві, звинувативши канал у необ'єктивному висвітленні подій в країні і розпалюванні ворожнечі.

Інформагентство ЛІГАБізнесІнформ ініціювало спільні дії ЗМІ щодо притягнення до відповідальності винних у побитті журналістів під час подій на Банковій. Була зібрана група юристів, які захищають права потерпілих представників медіа. Для постраждалих і свідків подій на Банковій діє «гаряча лінія», по якій можна зв'язатися з учасниками групи, і отримати всю необхідну інформацію і допомогу. Контакти "гарячої лінії ": тел. 066606 28 17, legal@liga.net .

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути