chrome firefox opera safari iexplorer

9 березня весь світ читатиме Шевченка

07 березня 2014 о 12:30

Міжнародний флеш-моб з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка ініціюють студенти Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ. Про це «Рідній країні» повідомили у Відділі інформації та зовнішніх зв'язків Українського католицького університету.

Молодь пропонує українцям світу 9 березня збиратись аби декламувати поезії Кобзаря, а саме о 12.00 год за місцевим часом виконати «Заповіт». Саме у цей час «Заповітом» розпочнуться віче на майданах у Києві та Львові.  

Разом з тим організатори флешмобу звертаються до учасників з проханням записати ці читання на відео і надіслати в УКУ чи УБС НБУ. Згодом з них буде змонтовано загальний відеоролик, де кожна наступна фраза поезії чи «Заповіту» читатиметься чи виконуватиметься різними учасниками.

Свої зголошення до участі в флешмобі «Весь світ читає Шевченка», а згодом і відео можна надсилати на електронну скриньку events@ucu.edu.uaабо spekа@ukr.net.

Вже зараз до участі в акції «Весь світ читає Шевченка» зголосилися як великі міста, так і маленькі містечка України, серед яких Львів, Новий Розділ, Кривий Ріг, Харків, Васильків, Київ, Черкаси, Севастополь, Трускавець, Дрогобич, Тернопіль тощо. Разом з тим багато українців, які проживають закордоном, чи в цей день перебуватимуть поза межами Батьківщини, також вийдуть на площі міст, до пам’ятників Шевченка, щоб віддати шану поету. Так, організатори отримали підтвердження з Польщі (Варшава), Великобританії (Ковентрі), Італії (Рим), Греції, Чехії, Австрії (Грац), ПАР (Кейптаун), Німеччини, Австралії (Мельбурн), Канади, США, Швеції (Стокгольм).

Організатори флешмобу закликають і інші громади міст та країн зголошуватися до участі та прочитати в цей день твори Шевченка. Обов’язковим твором для читання, окрім інших, має стати «Заповіт».

Окрім того, організатори запрошують до акції не лише україномовну аудиторію, адже «Заповіт» перекладений багатьма мовами світу. І було б дуже цікаво, якби у цьому відео звучала, попри українську, ще і російська, англійська, іспанська, арабська і всі інші мови світу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути