chrome firefox opera safari iexplorer

Альтернатива відпочинку в Криму: куди поїхати влітку на море

26 березня 2014 о 11:09

Українські туристи вже починають шукати альтернативу відпочинку в Криму, який тимчасово окупувала Росія. Вже очевидно, що сезон на півострові зірваний, тому що озброєні російські солдати на бронетехніці явно відлякують охочих приїхати до Криму.
Альтернативою Криму може стати відпочинок в Чорногорії, Грузії, Туреччині та на Кіпрі.

Альтернатива Ялті — Будва, Чорногорія

Будва — найпопулярніший курорт Чорногорії, де є бутіки, шопінг-моли, набережна з ресторанами і кафе на будь-який смак, активне культурне і нічне життя. Сюди, як і в Ялту, їдуть за веселощами.

Природа схожа на кримську, але рослинність не така буйна. В околицях можна побачити унікальний острів святий Стефан і православні монастирі.

Переліт коштує приблизно 3790 гривень в обидві сторони. Від аеропорту Тівата до Будви можна доїхати на таксі за 360 гривень.

При цьому українцям віза не потрібна. Житло вигідніше шукати на місці: приватний сектор розвинений так само добре, а на багатьох будинках висять оголошення про здачу квартир. Ціни — від 25 до 80 євро на добу. У центрі селитися не варто — дуже шумно.

Скромний бюджет на харчування — 200-250 гривень в день на людину, якщо готувати самостійно. Середній чек в не найдорожчому кафе-10-13 євро. Порції найчастіше великі.

У межах міста розташовані два пляжі — Слов'янський і Могрен. Перший — великий, другий — чистіше. На обох — дрібна галька з піском. Людей у високий сезон багато, однак, можна поїхати на пляжі в околицях — Яаз, Трестен, Петровац, Рафаїловічи, Бечеччі.

Альтернатива Сімеїзу — Кемер, Туреччина

 

Кемер
EastNews

Кемер

 

Кемер розташований в 42 км на захід від Анталії. Він оточений Тороськими горами і сосновими лісами. Повітря чисте, природа нагадує узбережжя ПБК, а атмосфера — щось середнє між Сімеїзом і Коктебелем.

Удень можна ходити на пляж, аквапарк, дельфінарій, кататися на канатній дорозі і з'їздити на джип-сафарі, вечеряти можна в затишних кафе з кальяном і вином.

Оптимальний варіант перельоту рейсом Wizzair до Анталії, звідти — на таксі або автобусі до Кемера. Рейси здійснюються двічі на тиждень: у понеділок і п'ятницю. На літо мінімальний тариф з Києва — 949 гривень (квитків поки багато), з Анталії — 1149 гривень (за такою ціною залишилися лічені дати). Віза для українців не потрібна. На території Туреччини можна знаходитися до 60 днів.

Хороший готель в центрі, наприклад, обійдеться в 700 гривень на добу. З харчуванням буде дорожче на 200 гривень на людину в день.

Клімат тепліше і вологіше, ніж в Криму, але прохолодніше, ніж на інших курортах Анталії. Влітку вода прогрівається до 27 градусів. На курорті є міський пляж «Місячне світло» (Moonlightbeach). Перший — гальковий з великим вибором водних розваг. Другий — з насипним піском галькою на березі і в морі. Вода чиста, прозора.

Альтернатива Коктебелю — Батумі, Грузія

Розглядати столицю Аджарії виключно в якості пляжного відпочинку не варто — для цього краще їхати в Туреччину. Тут можна прогулятися набережною, яка засаджена пальмами, повечеряти під акомпанемент оповідань доброзичливих грузин, з'їздити на руїни знаменитої фортеці Гоніо і тільки потім пляж. 

Переліт «Київ-Кутаїсі» від Wizzair коштує 629 гривень. Назад можна полетіти за 729 гривень. З Кутаїсі до Батумі можна доїхати маршруткою за 60 гривень (10 ларі). Дорога займе дві години.

 

Батумі
EastNews

Батумі

При цьому віза для українців не потрібна, а термін перебування необмежений. Для економії краще шукати житло на місці в приватному секторі. Так, кімнату можна зняти за 170 гривень на добу. Якщо ходити на ринок за овочами і фруктами і їсти хачапурі по-аджарськи і хінкалі в місцевих кафе, можна розраховувати на 150 гривень в день на людину.

Клімат субтропічний, вологий. Влітку не так спекотно, як у Криму. Денна температура 25-28 градусів. Пляж в Батумі тільки один. Він посипаний крупною галькою, обладнаний роздягальнями і туалетами. За символічну плату можна скористатися і лежаками. Людей у порівнянні з кримськими курортами небагато.

Альтернатива Феодосії — Айя-Напа, Кіпр

Айя-Напа — невелике курортне місто. Нічних клубів тут, мабуть, більше, ніж готелів. Цей варіант відпочинку — для активних людей, наприклад, які сумують за Казантипом.

 

Айя-Напа
EastNews

Айя-Напа

 

Переліт рейсом «Київ-Ларнака» від Wizzair на липень та на деякі дати серпня обійдеться в 1359 гривень. У червні можна знайти квитки за 1159 гривень. Назад можна полетіти за ті ж 1359 гривень. До Айя-Напи з аеропорту Ларнаки можна доїхати на рейсовому автобусі з однією пересадкою.

 

Віза оформляється легко і безкоштовно. Анкету можна заповнити он-лайн та відправити її на електронну пошту visa-kiev@mfa.gov.cy. У відповідь прийде лист з електронної візою.

У високий сезон хороші готелі дешевше 800 гривень на добу знайти проблематично. Двомісні апартаменти з кухнею пропонують за 857 гривень. Харчування обійдеться мінімум у 300 гривень на людину в день. Середній чек кафе без спиртного становить 10-12 євро. У фаст-фудах можна харчуватися дешевше. Пляжі в межах міста — Nissi, Adams, Lanta і Macronissos.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути