chrome firefox opera safari iexplorer

Продукти для правильного харчування

04 березня 2014 о 15:56

Всі шукають найкоротшого шляху для схуднення. Ніхто не хоче витрачати час для занять в спортзалі та платити за дорогі процедури в салонах краси.

Та відмовлятися від спорту і масажу не варто, однак вони навряд чи принесуть бажаний ефект, якщо при цьому не змінити своїх звичок в харчуванні. Харчуватися і підбирати продукти потрібно грамотно — саме це і є вірний спосіб схуднути.

Потрібно звернути увагу на чотири ключові моменти: вживання вуглеводів, білків, жирів і клітковини.

Вуглеводи

Вуглеводи поділяються на «погані» і «хороші». До перших відносяться ті продукти, які не вимагають тривалого приготування: більшість з них можна їсти готовими. Це хліб, випічка, мюслі, чіпси, торти і тістечка, солодощі, картоплю, макарони, білий рис. Такі продукти здаються нам смачними і звичними, а складаються вони в основному з крохмалю і цукру. Якщо після вживання такої їжі не витрачати достатньо енергії — а рухаємося ми мало, то вона швидко трансформується в організмі, перетворюючись на запаси жиру.

Друга група вуглеводів: цільнозерновий хліб і хліб з висівками, коричневий рис, гречана і вівсяна каша, макарони з борошна грубого помелу, зелені овочі, гриби, помідори, горох, квасоля червона, молочні продукти, соя, свіжі фрукти, гіркий шоколад, свіжовичавлений сік .

Білки

Частку білка в харчуванні варто збільшити — це обов'язково. Білки дуже важливі для життєдіяльності нашого організму — адже вони складаються з амінокислот, без яких ми не можемо обходитися. Всі амінокислоти повинні бути присутніми в організмі в достатній кількості, тому що вони допомагають засвоєнню один одного.

Жири

Жири теж можна розділити на «погані» і «хороші», проте цей поділ більш умовно, ніж у випадку з вуглеводами. До «поганих» жирам деякі дієтологи відносять всі жири тваринного походження, зокрема вершкове масло і вершки.

Тим не менше, ці жири потрібні нам — в розумних кількостях, як і свиняче сало, яке вживають навіть вегетаріанці, знаючи про його корисність.

До «хороших» жирів відносяться нерафіновані рослинні масла — насамперед оливкову, морська риба — лосось, макрель, тунець, сардини, горіхи, авокадо. Ці жири надають на наш організм більш сприятливий вплив, але це не означає, що ними потрібно об'їдатися.

Клітковина

Головним чинником у боротьбі за здорову вагу є кількість клітковини, яку ми можемо включити в наш раціон. Саме продукти, багаті клітковиною, допомагають нам схуднути і довго залишатися у формі.
Клітковина в продуктах
Клітковиною багаті, перш за все, овочі, фрукти, ягоди, висівки та злакові культури. Їжа, в якій багато клітковини, багата також вітамінами і мінералами; запобігає запори, покращує обмінні процеси і дозволяє підтримувати масу тіла в нормі.

Не забувайте, що продукти, які допомагають худнути, будуть діяти ефективніше, якщо відмовитися від шкідливих звичок і більше рухатися. Адже моторику кишечника покращує не тільки дієта, але і біг, плавання, ходьба і будь-які доступні вправи.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути