chrome firefox opera safari iexplorer

Туристам дозволили малювати на Великій Китайській стіні

10 березня 2014 о 18:28

Надряпати сокровенне або просто залишити свій слід в історії відтепер зможуть усі відвідувачі Великої Китайської стіни.

Будівництво стіни, яка є одним з головних символів Піднебесної, почалося в період Воюючих царств в V-III століттях до нової ери. Всупереч існуючим помилкам, стіна ніколи не була єдиним оборонним спорудженням — вона будувалася в різних частинах країни при різних династіях у різних цілях.

Загальна довжина Великої Китайської стіни, згідно з останніми висновками вчених, сягає 21,196 тисячі кілометрів. Свій первозданний вигляд зберегли не більше 10% від загальної протяжності стіни, решта отримали серйозні пошкодження, притому виною тому не тільки недруги могутньої імперії або природні стихії, але й туристи, що прикрашають «фасади» оборонної споруди нагадуваннями про себе.

Щоб усмирити вандалів, боротися з якими місцеві наглядачі просто втомилися, для сакраментальних графіті була виділена окрема ділянка стіни.

Туристам дозволили малювати на стінах вежі номер 14 на одній з найбільш відвідуваних ділянок — Мутяньюй. Влада прогнозує, що більшість залишених написів буде зовсім не китайською, а англійською.

У перспективі на цій ділянці планують встановити електронну сенсорну панель для графіті. Втім, в цьому випадку дорога у вічність буде замовлена.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути