chrome firefox opera safari iexplorer

Україна проводить реформу у сфері протитуберкульозного лікування

25 березня 2014 о 10:08
В Україні розпочали реформувати протитуберкульозну медичну систему.

Радянські стандарти лікування давно себе вичерпали і потребують докорінної зміни у правовому та фінансовому полі, а, головне, в підході до лікування самого пацієнта, зазначають у Державній службі з соціальних захворювань, пише Радіо Свобода.

Чиновники зазначають, що головним завданням є переформатування фінансового механізму: кошти виділятимуть не на кількість ліжок для пацієнтів, що спостерігаємо зараз, а на потреби кожного хворого окремо. За таким принципом більшість зможе проходити курс лікування амбулаторно і жити у звичних домашніх умовах.

Для цього в країні вже посилюють систему лабораторної діагностики, яка дасть змогу в швидкі терміни визначати, чи є у людини туберкульоз. Також почали проводити навчання медичного персоналу.

«Ми вже змогли багато зробити для того, щоб розмежувати потоки хворих, тобто створити відділення для мультирезистентного туберкульозу (для хворих зі складною формою захворювання – ред.), паліативні відділення (для хворих із хронічним, невиліковним туберкульозом – ред.). І завдяки нашим партнерам, проекту „Посилення контролю за туберкульозом“ та гранту Глобального фонду передбачена низка тренінгів, де медиків вчитимуть, кому яке призначити дослідження, як пацієнт повинен здати мокротиння і тому подібне», – зазначила голова Держслужби з соціальних захворювань Тетяна Александріна.

Якщо впровадять медичну реформу, Україна більше не отримуватиме мільйонні дотації на закупівлю протитуберкульозних препаратів від Глобального фонду з протидії СНІДу та туберкульозу, зазначає представник Всесвітньої організації охорони здоров’я Андрій Славуцький.

«Глобальний фонд і Всесвітня організація охорони здоров’я вважають, що Україна після 2016 року буде здатна сама фінансувати протитуберкульозні заходи. Але це за умови, якщо відбудеться реформа з туберкульозної допомоги населенню», – каже Славуцький.

Утім, реформа буде ефективною у разі прозорого розподілу коштів. Лише таким чином можна уникнути корупції у Міністерстві охорони здоров’я, вважає виконавчий директор Центру протидії корупції Дарія Калинюк.

«Дуже важливо слідкувати за тим, як втілюється реформа. В нас і до того, за певним виключенням, були непогані закони, але корупція, яку ми бачимо, відбувається у напівлегальній формі і якщо фахові громадські організації та пацієнтська спільнота не здійснюватиме моніторингу щодо того, як уряд витрачає кошти, тоді звичайно є дуже великий ризик, що гроші будуть витрачені нецільово», – допускає Калинюк.

Як зазначає Міністерство охорони здоров’я, протягом останніх п’яти років захворюваність на туберкульоз знизилася на 7 відсотків.

Близько 20 протитуберкульозних санаторіїв України розташовані на території окупованого Криму, і тепер хворі втратили можливість відновлювати своє здоров’я у цих закладах

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути