chrome firefox opera safari iexplorer

Першому національному оголосили громадський осуд за висвітлення Євромайдану

11 квітня 2014 о 13:08

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила керівництву та журналістам Національної телекомпанії України (НТКУ) громадський осуд за висвітлення подій у країні під час Євромайдану.

Відповідне рішення КЖЕ ухвалила 10 квітня, розглянувши звернення громадської організації «Телекритика» про порушення стандартів журналістики в інформаційних програмах Першого національного у період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

КЖЕ вважає, що керівництво і журналісти Національної телекомпанії порушили сім пунктів Кодексу етики українського журналіста, висвітлюючи події на Євромайдані. Експерти комісії зауважили, що порушення Кодексу журналістської етики допускали «досвідчені журналісти і ведучі, які діяли усвідомлено, керуючись власними інтересами, а не інтересами суспільства в отриманні повної, об’єктивної, достовірної інформації, яка не містить упередженості та необгрунтованих звинувачень».

Комісія з журналістської етики взяла до уваги заяви т.в.о. генерального директора НТКУ Олександра Пантелеймонова та працівників телеканалу. Але, на думку комісії, «ні керівник, ні колектив НТКУ (окрім поодиноких випадків) навіть не намагалися протистояти зовнішньому втручанню в контент, погоджувались на свою роль пропагандиста і дезінформатора, а не журналіста».

У своєму рішенні КЖЕ заявила, що залежність державних мовників від органів влади досі залишається величезним фактором ризику повторення такої ситуації в майбутньому. У зв’язку з цим комісія вважає, що ліквідація всіх державних мовників та створення суспільного мовника, яким керуватимуть незалежні від політиків та великого бізнесу наглядові ради, має стати запобіжником свідомих порушень Кодексу етики українського журналіста та законодавства України.

Джерело: Zik.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути