chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — 28-мі роковини Чорнобильської трагедії

26 квітня 2014 о 09:43

За буремними подіями на сході країни на другий план відійшла давня біда України — Чорнобильська трагедія. 26 квітня виповнюється 28 років iз дня вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС.

45 гектарів землі в Чорнобильській зоні буде відведено на будівництво ядерного могильника, вирішив Кабінет Міністрів України, пише Україна молода. 

Голова «Енергоатому» Юрій Недашковський каже, що в Центральному сховищі відпрацьованого ядерного палива Україна зможе зберігати близько 20% ядерних відходів зі своїх АЕС. Зараз же ці відходи відправляють до Росії, на що щороку з бюджету витрачаємо близько 150—200 млн. доларів. Уряд розраховує повністю відмовитися від відправки відпрацьованого палива до Росії.

«Це рішення, яке дозволить зробити ще один крок на шляху до енергетичної незалежності країни», — підкреслює пан Недашковський.

За його словами, проектні роботи щодо пускового комплексу мають бути завершені до кінця 2017 року. Основним виконавцем робіт обрано американську компанію Holtec, а ймовірний обсяг фінансування робіт становитиме 3,7 млрд. грн.

Пробують культурно переосмислити Чорнобильську трагедію на першому «Міжнародному фестивалі кіно та урбаністики «86», який відбудеться у Славутичi з 24 по 27 квітня. На фестивалі представлять добірку документальних стрічок про життя зони та говоритимуть про проблеми сучасних міст. Організатори кажуть: прагнуть показати альтернативу життю в мегаполісі та поставити під сумнів цінність транспортних розв’язок.

На відкриття приїде оскарівський лауреат Роберт Стоун (його фільм «Обіцянка Пандори», де режисер розмірковує про майбутнє ядерних технологій, демонструватиметься 25 квітня) та російська операторка Алєксандра Іванова, яка 27 квітня представить фільм «Труба». Покажуть й останній фільм Романа Бондарчука «Метро» про події Євромайдану та фільм-переможець національного конкурсу кінофестивалю «Молодість» — «Повернення» Олександра Ратія.

Крім кіно, в рамках фестивалю покажуть документальну виставу про Славутич. Її представить херсонський центр молодіжних ініціатив «Тотем».

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

* У результаті вибуху Чорнобильської атомної електростанції було викинуто в повітря в 400 разів більше радіоактивних речовин, ніж при бомбардуванні Хіросіми. Радіоактивні дощі пройшли навіть в Ірландії.

* 200 тисяч людей було евакуйовано після аварії на ЧАЕС із забруднених територій.

* 300 самоселів нині живуть у зоні відчуження. За словами українського режисера Сергія Буковського, який працює над документальним проектом «Чорнобиль: пори року», ще нещодавно там проживало більше 800 людей.

* 385 млрд. грн. коштує реалізація проекту остаточного закриття й консервації блоків № 1, 2, 3 Чорнобильської атомної електростанції, яка триватиме до 2028 року.

* 12793 тонни металоконструкцій уже змонтовано на об’єкті «Укриття», повідомляє головний інженер проекту Володимир Каштанов. Станом на 18 квітня виконано монтаж східної частини арки, що складає 93% від загальної ваги конструкції.

* Близько 97% радіоактивного матеріалу й досі лишається у зруйнованому вибухом 4-му реакторі.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути