chrome firefox opera safari iexplorer

“Кобзар єднає”: у четвер представлять проект про Шевченка з відомими сучасниками

20 травня 2014 о 16:25

22 травня телебачення Української греко-католицької церкви Живе ТБ та Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка представляють проект «Кобзар єднає». Це — інтерв’ю з відомими українцями про Тараса Шевченка. Зокрема з Мирославом Мариновичем, Євгеном Сверстюком, Джамалою, Блаженнійшим Любомиром (Гузаром), Святішим Патріархом Філаретом, Блаженнійшим Святославом (Шевчуком), Валентином Сильвестровим, Євгеном Станковичем, Тарасом Компаніченком та іншими (всього їх п’ятнадцять).
— Коли наприкінці минулого року ми започатковували цей телепроект, то розуміли, що Україна потребує об’єднання, — говорить народний депутат Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО. — Але не думали, що ця тема стане настільки актуальною. Тарас Шевченко — це дуже потужний символ єдності українців. Кожна епоха, кожен критичний період у житті народу відкриває нам нового Тараса, який своєю творчістю дає відповіді на найскладніші питання, зокрема — політичні, пов’язані з українством.
 
— Глибока проблема в сприйнятті Шевченка — це жорстка «зашлакованість» образу, — продовжує директор Живого ТБ Лук’ян СЕЛЬСЬКИЙ. — Українці звикли бачити його у важкому «мужицькому» кожусі та з обличчям, обрамленим такими ж важкими вусами. Совєти так довго сіяли в нашій свідомості прямокутний, наче домовина, образ Кобзаря, що ми навіть зараз готові поховати в ньому Тараса справжнього, цікавого, юного й людського. Тож від перших секунд кожної серії телепроекту «Кобзар єднає» ми буквально примушуємо глядача якнайширше розкрити власну уяву й стати в площині ХІХ століття — з його справжніми звуками, запахами й барвами.
 
— Одна з наших основних проблем була та, що ми не любили (й не знали!) себе самих, — зазначає співачка ДЖАМАЛА. — Тепер багато що змінилося. Не обійшлося тут й без Шевченкової участі. (У складні часи кожен народ опирається на власних героїв.) У останні дні Майдану, коли було неймовірно боляче, я загрузила в Youtube Шевченка і просто слухала нон-стоп — хотілося ще більше відчути свою українськість. Мені здається, що зараз поет звучить, говорячи сучасною мовою, в форматі 3D. Тобто аналітично, актуально й об’єднавче.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути