chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві представлять «Віртуальний архів Тараса Шевченка»

06 лютого 2013 о 09:13

6 лютого 2013 року відбудеться презентація проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка».

Цей захід — ініціатива Національного музею Тараса Шевченка, присвячена створенню добірки електронних копій документів, що описують різні періоди життя і творчості видатного українця.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі НМТШ.

Спеціалісти Національного музею Тараса Шевченка (де зосереджений унікальний архів митця), створять електронну версію цього архіву та забезпечать умови вільного доступу до нього усім охочим – науковцям, історикам й і літераторам, повідомляють музейники.

З-поміж унікальних документів, що увійдуть до цього архіву, — метрична книга 1795 року із записом про народження майбутнього поета, екзаменаційні списки із Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі, книги з особистої бібліотеки поета, прижиттєві видання з автографами автора, протоколи допитів, листування чиновників, тощо.

Під час прес-конференції 6 лютого будуть продемонстровані оригінали цих документів, а також піде мова про усі заплановані за проектом заходи, про сучасні технології створення таких безпрецедентних в Україні проектів, а також про історичну та культурну цінність цього архіву.

Детальніше про час, місце проведення та учасників презентації читайте тут. 

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути