chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра презентують інтернет-архів Тараса Шевченка

19 червня 2013 о 15:49

На сайті Національного музею Тараса Шевченка з’явиться доступний для вільного перегляду розділ «Віртуальний архів», де розміщені 138 оцифрованих архівних справ із фондосховищ Національного музею Тараса Шевченка.

Про це повідомляє Історична правда.

З-поміж унікальних документів, що входять до цього архіву — метрична книга 1795 року із записом про народження майбутнього поета, екзаменаційні списки із Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі, протоколи допитів, листування чиновників, тощо.

Реалізація проекту зайняла приблизно 1 місяць.

Для сканування унікальних раритетів використовувалася промислова специфічна технологія, яка забезпечує безпечні умови для документів, і яка включає – використання безконтактного безпечного сканера, та програмного забезпечення для обробки електронних копій.

Окрім надання інтернет-доступу усім бажаючим, в рамках проекту були також встановлені інтерактивні станції перегляду документів для відвідувачів Національного музею Тараса Шевченка.

«Віртуальний архів Т. Шевченка» входить до переліку заходів, запланованих до святкування 200-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка у 2014 році.

Проект здійснений за підтримки програми i3 Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути