chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Кобзаря буде оцифрована половина його архівних документів — Стус

20 червня 2013 о 16:03

Національний музей Тараса Шевченка має намір до святкування 200-ї річниці з дня народження Кобзаря у 2014 році перевести у цифровий формат половину із наявних у сховищах архівних документів про його життя та творчість.

Про це сказав, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус на прес-конференції з приводу презентації проекту «Віртуальний архів Тараса Шевченка», яка відбулася у четвер.

«За оптимістичним сценарієм, я сподіваюся, що до 9 березня наступного року ми переведемо у цифровий формат приблизно половину з усіх архівних документів про життя і творчість Шевченка. Це дуже колосальний обсяг роботи. За песимістичним сценарієм, все одно весь Шевченко (його твори. — Ред.) і найвідоміші люди довкола нього — вони будуть. І це я можу однозначно сказати», — запевнив Стус.

За його словами, початок переведення архівних документів музею у цифровий формат став можливим завдяки підтримці Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», що реалізував проект «Віртуальний архів Тараса Шевченка». «Держава на це коштів не виділяє», — зауважив директор.

Він також повідомив, що на сьогоднішній день вдалося оцифрувати приблизно 1% унікальних архівних документів музею.

«Я сподіваюся, що після цього першого кроку будуть наступні кроки. У нас з'являються нові партнери та укладаються нові угоди, ведуться переговори щодо реалізації сучасних технологій віртуального музею. І до нас в гості можна буде завітати по суті з будь-якого куточка земної кулі», — відзначив Стус.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути