chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині встановили скульптуру молодого Шевченка-художника

29 травня 2014 о 16:46

У селищі міського типу Вільшана Городищенського району в рамках проведення на Черкащині Шевченківських днів, приурочених до 153-ї річниці з дня перепоховання праху Кобзаря у Каневі на Чернечій горі, встановлено скульптуру молодого Шевченка. Вона тут з’явилася не випадково. Адже саме у Вільшану в 1828 році малий Тарас, який так хотів навчитися малювати, прийшов до управителя маєтком поміщика Енгельгардта по дозвіл навчатися у маляра.

Як пише Україна молода, встановлений монумент унікальний тим, що він єдиний такий в області, де поет зображений молодим, сповненим натхнення і з пензлем та палітрою в руках. А ще він «одягнутий» у милу серцю українця вишиванку та в накидку — пальто, — точно таку ж, яку свого часу подарував йому його вчитель — художник Карл Брюллов.

«Вільшана заслужила на цей пам’ятник, адже це село стало початком славного шляху Тараса Шевченка у великий світ, який привів його до всенародного визнання. Саме звідси відкрилася йому дорога у Санкт-Петербург», — сказав на відкритті голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

«Сьогодні в України нелегкі часи, але дух, зрушений Шевченком у кожному з нас, якраз і є для «злих людей» непередбачуваним, несподіваним. Вони не чекали від українців такого сплеску, натхнення, емоцій до боротьби», — наголосила й голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.

П’ятиметровий монумент освятили митрополит Черкаський і Канівський Софроній, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископ Черкаський і Кіровоградський Іларіон.

Композиція пам’ятника молодому Тарасу виконана авторською групою в складі голови Національної спілки художників України Володимира Чепелика, скульпторів Івана Мельничука, Василя Білея та архітекторів Василя Дмитренка й Сергія Фурсенка.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути