chrome firefox opera safari iexplorer

Почав діяти Закон про окуповані території

15 травня 2014 о 10:40

Закон «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України» набув чинності в четвер, 15 травня — наступного дня після публікації в газеті «Голос України», повідомляє Укрінформ.

Відповідно до закону, тимчасово окупована територія є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції і законів України. Громадянам України гарантується дотримання в повному обсязі їх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав і права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Закон визначає, що тимчасово окупованою територією України є: територія Автономної Республіки Крим і міста Севастополя; внутрішні води і територіальне море України, його дно і надра, на яких Україна здійснює суверенітет, континентальний шельф і виняткова економічна зона, де Україна відповідно до свого законодавства користується фіскальними, санітарними, імміграційними і митними правами, а в особливій економічній зоні і на континентальному шельфі — суверенними правами і юрисдикцією, підводний простір в межах територіального моря, повітряний простір, розташований над вказаною територією.

Згідно з ухваленим законом, громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в'їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред'явлення документа, що підтверджує громадянство України. В'їзд і виїзд іноземців і осіб без громадянства з тимчасово окупованої території можливий тільки за спеціальним дозволом через встановлені пункти в'їзду-виїзду. Порядок в'їзду іноземців і осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом міністрів України.

Під час проведення виборів президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться. Водночас їм забезпечується можливість проголосувати на іншій території України. Документом визначено також, що примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не признається.

Розділи: Суспільство