chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильській зоні збудують могильник для ядерного палива

16 травня 2014 о 12:30

У Чорнобильській зоні збудують сховище для відпрацьованого ядерного палива з українських атомних електростанцій.

Про це розповів представник Міністерства енергетики під час години запитань до уряду у Верховній Раді.  

Депутат Катерина Ващук спитала, чи правдиві чутки, що 25 квітня Кабмін прийняв постанову виділення 45 гектарів землі у Чорнобильській зоні для будівництва могильника ядерних відходів українських і країн Євросоюзу. Вона назвала це «міною сповільненої дії під життя і здоров’я нинішнього і майбутнього поколінь».

Представник Міненерго відповів, що 23 квітня уряд прийняв розпорядження щодо надання дозволу державній компанії «Енергоатом» на розробку проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки у Чорнобильській зоні для реалізації проекту спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

«Це сховище необхідно для зберігання відпрацьованого ядерного палива з атомних електростанцій України, яке зараз вивозиться до Російської Федерації. Вивозиться до Російської Федерації тимчасово, і через деякий термін, згідно з договорами, воно має бути повернене в Україну», — сказав він.

«Тобто якщо не збудувати це сховище, то можлива екологічна катастрофа. Це сховище будується відповідно до закону, прийнятого раніше, і воно є необхідним для забезпечення безпечної експлуатації атомних електростанцій», — наголосив представник відомства.

За його словами, всі екологічні вимоги, норми і процедури, згідно з законодавством України, з залученням новітніх технологій, забезпечуються в повній мірі.

Спікер Олександр Турчинов наголосив, що відповідно до українського законодавства на територію України не можуть бути ввезені інших країн відходи, тому це уряд робить лише для українських підприємств.

«Виключно для українських атомних електростанцій», — підтвердив представник Міненерго.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути