chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені кажуть, що знайшли корабель Христофора Колумба

13 травня 2014 о 14:01

Вчені-археологи кажуть, що ймовірно їм вдалося відшукати потонулий 500 років тому флагман «Санта-Марія» Христофора Колумба.

Вони вважають, що залишки корабля знаходяться на дні Карибського моря біля північного узбережжя Гаїті. Кажуть, що можливо ця знахідка стане однією із найважливіших підводних археологічних відкриттів у світі, пише The Independent.

За словами одного із найкращих підводних археологічних слідчих Америки Баррі Кліффорда, географічна та підводна географія наводять на думку, що саме тут відбулася катастрофа Санта-Марії.

«Уряд Гаїті пішов нам на зустріч і тепер ми маємо продовжувати працювати з ними, щоб провести детальні археологічні розкопки», — каже він.

Досі команда Кліффорда здійснила неінвазивні пошукові роботи на місці — вони вимірювали та фотографували дно.

Ідентифікація місця катастрофи Санта-Марії стала можливою завдяки низці відкриттів, зроблених іншими археологами в 2003-ому році. Озброївшись ними та використовуючи щоденник Колумба, Кліффорд зміг виявити де відбулася катастрофа.

Докази є доволі суттєвими, бо вони збігаються із тим, як сам Христофор Колумб описував катастрофу у своєму щоденнику.

Христофор Колумб — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Санта-Марія — флагманський однопалубний трищогловий корабель, на якому Христофор Колумб в 1492 році відкрив Америку. Довжина судна складає від 21 до 25 метрів, воно могло вмістити до 40 осіб. Судно розбилося біля узбережжя Гаїті в 25 грудня 1942, коли наскочило на рифи.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути