chrome firefox opera safari iexplorer

Правила здорового бігу

13 червня 2014 о 10:12

Спорт є одним із найкращих засобів для боротьби з недугами, старістю і зайвою вагою, тому ним очевидно варто займатися

Розвиток організму завжди корисний для здоров'я. Спорт є одним із найкращих засобів для боротьби з недугами, старістю і зайвою вагою, тому ним очевидно варто займатися. Знайти приємний, відповідний особисто для себе вид спорту може кожен — благо, що їх вистачає, пише lady.tochka.net.

На жаль, сучасний ритм життя, наповнений фастфудом і практично повною відсутністю рухливості на роботі і вдома, серйозно впливає на витривалість людини. Для повноцінних занять спортом, будь то настільний теніс чи важка атлетика, у неї просто не вистачить дихання. На щастя, виправити це можна — причому досить швидко. Для цього всього лише потрібно знати, як правильно бігати.

Ривком чи плавно

Бігові дистанції серйозно різняться. Звичайно, кожна дистанція вимагає свого запасу витривалості і має свою специфіку. Для того, щоб збільшити витривалість і відновити правильну роботу легенів, необхідно регулярно здійснювати біг на середні дистанції.

Короткі дистанції (до кілометра) не дадуть потрібного ефекту: їх можна з певними зусиллям подолати одним швидким ривком, взявши прискорення ще зі старту. Найсмішніше, тут робота дихання практично не відіграє ролі: навіть неправильно дихаючий спортсмен здатний гідно пробігти коротку дистанцію. Єдиним неприємним наслідком буде накопичення в м'язах молочної кислоти — але це можна пережити.

Виховати в собі звичку правильно дихати можна, щодня пробігаючи 2-3 кілометри без зупинок і перепочинків. Таку дистанцію взяти ривком практично неможливо — взявши прискорення занадто рано, спортсмен швидко видихається і зійде з дистанції. Для того, щоб пробігти таку відстань, необхідно грамотно витрачати свої сили і правильно дихати.

Техніка дихання і техніка бігу

Для того, щоби біг приносив не тільки користь, а і задоволення, необхідно знати кілька простих правил. Перше — не можна вдихати повітря ротом, навіть сильно захекавшись. Вдих завжди має відбуватися через ніс, а через рот — тільки видих. При цьому непогано буде розробити ритм дихання, що попадає в такт чотирьом крокам — тоді дихання залишатиметься спокійним, надходження кисню в кров буде стабільним і дозованим.

Тепер — про те, як правильно бігати. Бажано вибирати для бігу рівні доріжки, без вибоїн, купин і ям, щоб не виникало небезпеки отримання травм. Бігти слід, спираючись лише на носки (пальці ніг) — тоді сила тяжіння, що притискає бігуна до землі, буде амортизувати в землю, а не віддаватися тремтінням у кістках і шлунку, якщо бухати по асфальту п'ятами.

Бажано зі старту брати не занадто повільний, але і не дуже швидкий темп — оптимальну швидкість можна буде знайти через кілька днів занять бігом. Необхідно знайти золоту середину між швидкістю і накопиченням втоми — тоді навіть три кілометри не здадуться великим навантаженням.

Дистанцію можна поступово збільшувати, доводячи її до марафонських норм, але це вже справа професійних спортсменів. Для того, щоб гідно зустріти перший день у спортзалі, достатньо і здібності не захекавшись пробігати три кілометри на день.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути