chrome firefox opera safari iexplorer

З липня в Україні відчутно зростуть тарифи на воду

10 червня 2014 о 10:38

З 1 липня в Україні зростуть тарифи: на водопостачання в середньому на 84%, на водовідведення (стоки) — на 105%, на водоспоживання (вода і стоки) — на 93%.

Про це повідомили в Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг, пише 5 канал.

За словами представників Нацкомісії, яка їх встановлює, тепер українці платитимуть за воду, згідно економічно обґрунтованого рівня — тобто, із закладеною рентабельністю до 5%.

«Тарифи на воду підвищувалися востаннє в 2008—2012 роках. За цей час її собівартість зросла суттєво — більше потрібно коштів на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів.

Водоканали не можуть працювати у збиток, адже їм потрібно думати про існування своїх підприємств, щоб вони взагалі не померли», — розповів член Нацкомісії Дмитро Григор’єв.

У зв’язку з цим, з першого липня підвищуються тарифи на воду для 26 з 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Решта водоканали, швидше за все, підвищать тарифи з першого серпня або восени.

Тарифи на воду зростуть нерівномірно: наприклад, в Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, в Чернівцях — на 14,6%.

Як відзначають в Нацкомісії, «причесати під гребінку все водні тарифи буде неправильно, оскільки у водоканалів різні проблеми», які потребують індивідуальних рішень, різну відстань до водних джерел.

«Десь потрібно ремонтувати зношені мережі, десь закуповувати обладнання для лабораторій, які перевіряють якість води. На ці завдання потрібні різні обсяги фінансування, тому сьогодні підприємства водної галузі розробляють інвестпроекти, наприклад, з модернізації очисних споруд. Під ці бізнес-плани реально отримати кредити від Світового банку. Такі успішні приклади по водоканалам вже є», — каже Григор’єв.

У Нацкомпослуг запевняють, що зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях українців.

Так, незахищені категорії населення — пенсіонери та багатодітні сім’ї — зможуть скористатися пільгами і субсидіями, а середньостатистична сім’я з двох чоловік, згідно з розрахунками, буде платити в місяць на 36 грн більше — тобто не 40,00 а приблизно 76 грн.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути