chrome firefox opera safari iexplorer

Чим закінчиться війна Росії проти України? (Світова преса)

11 липня 2014 о 10:30

Західна преса продовжує обговорювати наслідки кризи на сході України. Дехто вважає, що це спонукало своєрідне відродження НАТО. Дехто зауважує, що криза мала негативний вплив на ставлення до Росії у світі. Більшість видань намагаються передбачити, як саме ситуація вирішиться.

Як доповідає катарське агентство новин Al Jazeera, завдяки ролі Володимира Путіна в українській кризі, членство України в НАТО, яке раніше майже не обговорювалося, тепер є предметом жвавих дискусій.Для України це означає інтерес та підтримку однієї з найбільш важливих політичних організацій. «Цікаво, що НАТО не має власної армії і не становить прямої загрози для Росії без повної підтримки будь-яких військових дій країнами-членами, – пише видання. – Однак, НАТО може виступати як потужний проукраїнський лобіст у світі».

Ситуація в Україні також призвела до погіршення ставлення світової спільноти до Росії. Про це пише американська газета New York Times, посилаючись на опитування американського Дослідницького центру Pew. «Не дивлячись на те, що більшість росіян вважають, що Путін буде ухвалювати вірні рішення у міжнародних справах, в інших країнах світу мало хто в це вірить», – пише газета.

Особливо явним є погіршення ставлення до Росії європейців та американців. У деяких країнах кількість людей з негативним ставленням до Росії подвоїлася. Наприклад, у Польщі Росію недолюблювали 54 відсотки жителів у 2013 році, а в 2014 їх вже 81 відсоток.

Окрім цього, криза в Україні мала ще багато наслідків. На питання, як вирішити ситуацію, яка склалася навколо України та Росії, намагався відповісти Збіґнєв Бжезинський на шпальтах американської газети Washington Post.

За його словами, Росія може піти трьома різними шляхами. По-перше, Путін може помиритися з українською стороною і припинити завдавати шкоди її суверенітету та економіці. По-друге, він може продовжувати спонсорувати завуальовану воєнну інтервенцію в Україні. По-третє, Путін може вторгнутися в Україну завдяки набагато більшому військовому потенціалу. Бжезинський вважає, що варіант перемирення є найправильнішим.

Американська газета Wall Street Journal, зі свого боку, пропонує два шляхи розвитку подій для України. Влада країни може продовжити воєнні дії – за словами видання, сепаратисти вже починають втрачати піднесений дух.

З іншого боку, попереджає газета, повне звільнення Донецька та Луганська навряд чи вдасться провести без кривавих вуличних боїв. Україна також може вести переговори з сепаратистами. Але навіть, якщо відкрита війна закінчиться, Путін, напевно, зосередиться на економічному саботажі прозахідної влади України, повідомляє Wall Street Journal.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути