chrome firefox opera safari iexplorer

Музей у Дніпропетровську продає картини задля допомоги армії

04 липня 2014 о 11:39

Музей українського живопису, створений у Дніпропетровську з приватної ініціативи, розпродає полотна задля допомоги армії. Благодійна акція «Мир тобі, Україно!» триватиме майже два тижні. Музейники виставили на продаж 50 картин відомих українських художників ХХ століття, аби зібрати кошти на тепловізори, бронежилети, розвантажувальні системи та іншу амуніцію для бійців АТО, а також на допомогу пораненим. Розпродаж картин із приватної колекції задля підтримки військових – акція безпрецедентна для України.

Із півсотні полотен, виставлених на продаж приватним Музеєм українського живопису, більшість – це роботи дніпропетровських художників, представників «міцної реалістичної школи», розповідає мистецтвознавець Сергій Несмачний. Всі полотна мають художню цінність, хоч і не є «золотим осердям» музейної колекції. Вартість картин – від кількох сотень до кількох тисяч: власник колекції, приватна особа, визначив досить прийнятні ціни, зауважує мистецтвознавець.

«Всі роботи, які тут представлені, можна назвати витворами мистецтва. Це не ремісничі витвори. Всі вони мають певну культурну, естетичну, колекційну цінність. Приміром, роботи Якова Басова. Чудовий кримський художник, майстер графічних технік, в тому числі акварелі», – каже Сергій Несмачний.

Усі кошти, виручені від продажу картин, організатори акції спрямують на потреби армії. Їх не перераховуватимуть на рахунки профільного міністерства, а самі закуплять речі, про які просять солдати. Тепловізори, бронежилети, розвантажувальні системи тощо підуть бійцям конкретної військової частини – 25-ї Дніпропетровської десантної бригади. Усе закуплене передаватимуть із рук в руки бійцям. Частину коштів також витратять на допомогу пораненим у шпиталях.

«Якщо не грошима, так руками, серцем і душею»

Волонтерка Олена Тонконог, яка бере участь в акції, допомагати українським військовим розпочала кілька місяців тому, коли її колегу й доброго знайомого призвали до війська. Розповідає, що спершу із друзями збирали кошти на обмундирування лише йому, коли ж коштів стало більше, змогли екіпірувати і його товаришів по роті. Про потреби бійців Олена знає із перших вуст.

«Наше завдання – купити для них тепловізор, який допомагає розгледіти ворога в темряві. Він коштує близько 50 тисяч гривень. І я впевнена, що у нас все вийде, у тому числі завдяки тим людям, які готові жертвувати свої зібрання на такі справи, які готові волонтерити, які готові допомагати якщо не грошима, так руками, серцем і душею», – зазначає волонтерка.

Розпродаж картин у приватному музеї живопису тільки розпочався, але кілька полотен уже викупили. Покупці просять не розголошувати їхні імена.

Крім того, у межах акції «Мир тобі, Україно!» кожен охочий може зробити пожертву і не купуючи картин. Цю скриньку з пожертвами відкриють наприкінці акції в присутності громадськості. Завершується розпродаж картин 11 липня аукціоном, на який виставлять не тільки роботи дніпропетровських художників, а й унікальні полотна митців національного значення. Які саме, організатори поки не кажуть, повідомляє куратор проектів Музею українського живопису Тетяна Кондрашевська.

«Усі гроші, виручені за продаж цих картин, ми всі разом, з представниками волонтерів будемо розподіляти на найнеобхідніше. Зараз конкретно сказано, що це буде на медикаменти й на засоби індивідуального захисту для армії. Це наш внесок в якнайшвидше досягнення миру в нашій єдиній Україні», – зазначила куратор.

Розпродаж картин із приватної колекції задля допомоги армії – акція безпрецедентна для України. Організатори сподіваються, що цю ініціативу підхоплять інші приватні музеї та галереї.

Джерело: prostir.museum
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути