chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені створили метод перевірки якості кави

14 серпня 2014 о 12:05

Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву

Дослідники з Державного Університету Лондрини в Бразилії розробили тест, здатний оцінити якість кави. Новий тест зможе з 95%-ною точністю передбачити, чи не додані в каву ячмінь, кукурудза, пшениця, боби, соя, рис, крохмаль, сироп, насіння асаї або коричневий цукор. Хоча ці інгредієнти і не шкідливі, вони збільшують прибуток виробників і знижують якість напою, пише meddaily.ru з посиланням на Prothom Alo. 

Для теста використовуються рідинна хроматографія та статистичні інструменти. Хроматографія — дуже чутливий і вибірковий метод. Наповнювачі легко ідентифікувати за рівнем цукру. Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву. При наявності добавок рівень вуглеводів у напої виходить іншим. 

Згідно з дослідженням, тенденція на зменшення обсягів виробництва кави може призвести до появи численних підробок. «Коли на ринку стає менше кави, ціни зростають, і починає розвиватися шахрайство», — каже дослідник Сюзанна Люсі Ніксдорф. Після обжарювання і помелу стає практично неможливо відрізнити каву від різних добавок. Однак новий тест допоможе виявити фальшиву каву до того, як вона з'явиться в ресторанах і магазинах.

21 листопада

Інші дати
Собор архистратига Михаїла
Архистратиг Михаїл є небесним покровителем Києва і зображений на його гербі. До 1917 року саме день Собору Архангела Михаїла святкувався як день міста Києва.
Розгорнути
Народився Петро Лубенський (Афонський)
(1907, Росія – 2003) – український драматург, кіносценарист. Автор п»єс «Нескорена полтавчанка», «Пісня над Бугом», «Соколята», сценарію до кінофільму «Королева бензоколонки».
Розгорнути