chrome firefox opera safari iexplorer

10 речей, які не слід робити у нападі люті

22 вересня 2014 о 18:05

Гаряча суперечка чи сварка не просто залишає вас у поганому настрої, а також може поставити під загрозу вашу здатність виконувати повсякденні завдання. Зокрема, кермування автівкою може становити небезпеку не лише для вас, а для оточуючих вас людей.

Видання The Huffington Post зібрало думки експертів і створило добірку дій, які не треба виконувати під впливом гніву. А ще, вони розробили поради для відновлення нормального емоційного стану.

Не спати із цим

Вислів «ніколи не лягати спати, коли ви розлючені» — гарна порада. Сон може посилити або «зберегти» негативні емоції. Про це, до речі, йдеться у медичному журналі «Journal of Neuroscience». Дослідження, опубліковане тут свідчить, що сон покращує пам'ять, а особливо її емоційні складові.

«Ми знаємо, що сон начебто допомагає нам обробляти і консолідувати інформацію, яку ми отримали протягом дня», — каже доктор Аллен Тоуфайт, доктор медичних наук. За його словами, лягати одразу після сварки призведе до того, що негативні емоції консолідуватимуться більш ефективно.

Не кермувати

Керуючи автомобілем у момент люті може бути небезпечним. Дослідження свідчить, що сердиті водії більше ризикують і мають більше нещасних випадків. «Коли ти злишся, ти націлений на атаку, тож це не дуже гарний час, аби сідати до авто», — каже клінічний психолог та доктор філософії Девід Наранг.

 Фото kazved.ru

Він також каже, що гнів «дає» людині так званий тунельний зір — ви дивитися прямо перед собою та можете не побачити пішохода, або інший автомобіль, який потрапляє до периферійної зони.

Якщо все ж таки треба їхати у цей період, то лікар радить широко відкрити очі, дивитися цілеспрямовано та озиратися навколо.

Не зриватися

Випускати гнів видається корисною справою, але насправді це може лише ускладнити ситуацію. В дослідженні, опублікованому в журналі «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» йдеться, що сторонній людині достатньо 5-хивлинного читання злих коментарів та постів, аби стати злішою.

Ще більш раннє дослідження показало, що під час бою подушками (випускання гніву — авт.) збільшилася ймовірність повернення більш агресивної поведінки у майбутньому. За словами Наранга, учасники почувалися більш вільними від гніву, але насправді, вони не стали менш сердитими.

Не їсти

Заспокоювати свій гнів, «заїдаючи його», може мати неприємні наслідки, каже Кеті Грувер, доктор філософії.

«Коли ми розлючені, найчастіше ми обираємо нездорову їжу. Ніхто ніколи не тягнеться до брокколі. Ми прагнемо до високого цукру, продуктів з високим вмістом жирів, вуглеводів», — каже вона.

Крім того, вона наголошує, що система травлення в стані стресу також працює не так, як завжди.

Не продовжувати сварку

Перебувати у розмові, в якій вам складно контролювати свій гнів, підвищує вірогідність того, що ви будете шкодуваити про сказане вами. Про це каже доктор філософії та психолог Крістін. М.Аллен.

"Якщо ви відчуваєте, що є вірогідність наговорити зайвого, попросіть тайм-аут з «наміром повернутися до розмови», — каже вона.

За її словами для цього може знадобитися від 10 хвилин до 10 днів. Вона радить використати час тайм-ауту для заспокоєння розуму та тіла.

Не висвітлюйте конфлікт у Facebook

Коли ви розлючені, то вилив почуттів своїм друзям та родичам у Facebook, швидше за все, призведе до «переслідування» вас самих.

«Публічний пост вже не можна повернути назад», — каже доктор Наранг.

Не надсилати листів

Те саме стосується відправлення гнівного листа — ви не зможете прибрати пихату промову, після того, як буде натиснута кнопка «відправити».

 Фото iamaslucker.com

Якщо ви не можете встояти від закарбування своїх гнівних думок, запишіть свої почуття у вордівському документі. Таким чином його неможливо буде відправити швидко і з'явиться час прибрати зайві почуття.

Не вживати алкоголь

Склянка вина, після сердитої розмови, часто робить протилежне, каже лікар Наранг. «Алкоголь швидше за все лише підігріє ваш гнів, бо він позбавляє контролю імпульсів, які утримують нас від дій, які шкодять іншим, або самим собі», — розповідає Наранг.

Не ігнорувати кров'яний тиск

Ризик серцевого нападу та інсульту збільшується у наступні після нападу люті дві години. Про це свідчать результати дослідження від European Heart Journal. Особливо це стосується людей, які вже мали до цього серцевий напад.

Так, ризик отримати серцевий напад збільшується в 5 разів, а ризик інсульту — втричі.

 Фото lenta-ua.net

За словами Бредлі Бейла, доктора медичних наук, якщо ви маєте схильність до високого кров'яного тиску, то саме час перевірити його. «Особи, які сердяться мають знати, як реагує на це їхній тиск. Якщо він підвищується, то ви маєте ретельно працювати над керуванням гніву, за допомогою вправ та здорового сну», — каже він.

Не роздумувати

Одержимо думати про те, що інша людина поставилася до вас несправедливо чи зробила вам боляче — не призведе ні до чого.

Якщо ви стали об'єктом гніву якоїсь людини, почніть говорити з ним із сердитим обличчям, яке відповідає емоційному рівню співрозмовника, а потім поступово заспокойтеся, станьте виваженіше.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути