chrome firefox opera safari iexplorer

Частину скіфського золота повернули Україні, решту не віддають

06 вересня 2014 о 10:29

19 предметів із колекції Національного музею історії України, які експонувалися на виставці «Крим. Золото і таємниці Чорного моря» в Амстердамі, було передано співробітникам київського музею і в четвер, 4 вересня, відправлено до Києва.

Про факт передачі повідомили в прес-службі Музею Алларда Пірсона, де проходила експозиція, котра стала предметом суперечки між Україною і Росією.

У Музеї історичних коштовностей, який є філією Нацмузею історії, серед них є золоті та срібні предмети з розкопок скіфських курганів (два експонати, в т.ч. золотий шолом із зображенням битви скіфів) та сарматських курганів (оздоблення одягу, сережки). Речі відносяться до античного періоду — від 4 століття до н.е. до перших століть н.е.

За рішенням, про яке раніше заявляв Музей Алларда Пірсона, решту об'єктів з музеїв Сімферополя, Керчі, Бахчисараю і Херсонеса залишать у Нідерландах до того моменту, поки сторони не домовляться про права власності або музей не отримає компетентний юридичний висновок щодо цього.

Нагадаємо, 29 серпня в Міністерстві культури України заявили, що колекцію виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» мають намір повернути до Києва протягом вересня. Уразі, якщо Нідерланди відмовляться передати цінності Києву, Мінкульт має намір звернутися до суду.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути