chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін обіцяє найближчим часом повернути «скіфське золото» до України

04 вересня 2014 о 13:36

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу ухвалив рішення, яке надало можливість повернути експонати виставки «Крим: золото і секрети Чорного моря» (так зване «скіфське золото») на територію України, повідомив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

«Ми ухвалили рішення, яке надасть можливість провести процедуру забезпечення повернення на територію України „скіфського золота“. Ви знаєте, що „скіфське золото“ наразі перебуває на виставці в Голландії, і туди, в Голландію, ця виставка була відправлена з території Криму ще до його анексії, і сьогодні ми робимо все можливе, щоб „скіфське золото“, яке належить українському народові, повернули найближчим часом на територію України», — сказав він на брифінгу в середу.

Виставка «Крим: золото і секрети Чорного моря» була відкрита в музеї Алларда Пірсона — археологічному музеї Амстердамського університету — на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири — в Криму. На ній зібрані археологічні знахідки, серед понад 500 експонатів — артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, домашнє начиння стародавніх греків і скіфів.

Серед найцінніших експонатів з колекції Центрального музею Тавриди предмети, що належать до пізньоскіфського і аланського періодів: скіфське шатрове навершя у вигляді грифона, скіфський бронзовий казан і кінні прикраси, ємності у вигляді овець з Нейзацького некрополя.

Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, що відбулося вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

Український МЗС наприкінці березня направив Нідерландам ноту з проханням гарантувати повернення експонатів із виставок кримських музеїв, які перебували на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» в Амстердамі, Україні. Між тим Крим погрожує перервати музейна співпрацю з Європою, якщо вивезену на голландську виставку колекцію скіфських золотих виробів не повернуть до музеїв півострова, які її надали, йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Держради Криму.

Міністр культури України Євген Ніщук наголошував, що Україна наполягає на тому, щоб експонати виставки були передані на тимчасове зберігання до київського музею до завершення судових розглядів.

Експозиція колекції у нідерландському музеї завершилася 31 серпня. У Мінкультури розраховують, що скіфське золото вже у вересні повернеться до України.