chrome firefox opera safari iexplorer

Любителі кави можуть зіткнутися з небезпеками

03 вересня 2014 о 11:55

Більше трьох чашок кави в день — небезпечна доза, в два рази збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, попереджають італійські лікарі. Любителі кави можуть зіткнутися з переддіабетом, якщо їх тіло погано справляється з кофеїном, переробляючи його повільно, і є гіпертонія. Фахівці проаналізували стан 1180 пацієнтів 18-45 років з гіпертонією, але без діабету, пише meddaily.ru з посиланням на The Daily Mail. 

Виявилося, серед кавоманів 87% випивали в день по 1-3 чашки кави, а 13% — і того більше. У 42% учасників кофеїн перероблявся швидко, а у 58% — повільно. За шість років у 24% діагностували переддіабет. Якщо рівень споживання кави був помірним, то ризик переддіабету підскакував на 34%. Якщо ж людина пила багато кави, ризик підвищувався на 50%. Але він стосувався тільки людей, які повільно переробляють кофеїн. 

Більше того, у цих людей частіше була гіпертонія. Ризик підвищується ще більше, якщо у людини є зайва вага і вона п'є багато кави. А тривала переробка кофеїну впливає на метаболізм цукру. Сюди додається генетичний фактор — поліморфізм гена CYP1A2. Таким чином, гіпертонія і велика кількість кофеїну в раціоні поряд з генетикою є факторами ризику переддіабету і, отже, діабету.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути