chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Громадськість нарешті повернула Шевченка в лавру

29 вересня 2014 о 15:01

«Про необхідність повернення Тараса Шевченка в Києво-Печерську лавру говорилося вже не одне десятиліття, і нарешті нам спільно вдалося це зробити без залучення бюджетних коштів та чиновників», – про це сьогодні на відкритті пам’ятного знаку Т. Шевченку на території лаври сказав ініціатор ідеї, голова громадського оргкомітету та засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

«Це – символічна подія, – зауважив М. Томенко. – Адже так історично сталося, що попередня влада здебільшого пошановувала похованих в лаврі ворогів України та критиків Шевченка».

Він нагадав, що свого часу П. Столипін, який похований на території Києво-Печерської лаври, неодноразово заявляв, що «зробить все, щоб пам’ятники Шевченка ніколи не з’явились в Україні». До речі, зауважив М. Томенко, історія зі встановленням пам’ятника Т. Шевченку у Києві теж є складною, бо його встановили аж з п’ятої спроби.

Микола Томенко звернув увагу, що пам’ятний знак зроблений в такий спосіб, що кожен може умовно доторкнутися до місця роботи Т. Шевченка, копії його мольберта, порівняти, як з плином часу змінилася Церква Всіх Святих, яку він малював у 1846 році, і територія навколо неї.

«Сподіваємось, що з поверненням Шевченка в лавру та відкриттям пам’ятного знаку на його честь Києво-Печерська лавра стане більш українською, а Українська православна церква, що перебуває на території лаври, ближчим часом позбудеться свого додатку «Московський патріархат», – підсумував Микола Томенко.

Довідково 

З нагоди святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка виникла ідея встановлення пам’ятного знаку на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» на місці, де Тарас Шевченко робив свої відомі малюнки лаври, зокрема, у 1846 році намалював Церкву Всіх Святих.

Проект реалізовано за кошти меценатів та членів Громадського оргкомітету. Пам’ятний знак виготовлено Творчою майстернею Олеся Сидорука та Бориса Крилова. Надпис на композиції пам’ятного знаку: «Тут 1846 року Тарас Шевченко намалював етюд «Церква Всіх Святих у Києво-Печерській лаврі».

Громадський оргкомітет, до складу якого входять засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Гальченко, секретар Національної спілки журналістів Віктор Набруско, а також лауреати Шевченківської премії Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська та Марія Матіос, провів конкурс на кращий пам’ятний знак та обрав переможця. Проект пам’ятного знаку був презентований громадськості та затверджений Вченою радою Заповідника.

Урочисте відкриття пам’ятного знаку відбулося 29 вересня, в день створення Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Джерело: tomenko.ua
Розділи: Громадська думка

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути