chrome firefox opera safari iexplorer

Корисні властивості горобини

30 жовтня 2014 о 12:05

У стародавній Русі горобину називали природним лікарем. Ця гірка і красива осіння ягода містить у своєму складі безліч корисних речовин. Ягоди горобини корисно вживати як в сирому, так і в сушеному вигляді, а ще як компотів, киселів, варення і навіть вина. До складу цих красивих червоних ягід входять такі компоненти як: аскорбінова, яблучна, лимонна, виноградна кислоти, пектин, дубильні речовини, каротин, марганець, залізо, мідь, вітамін Р.

Склад, багатий вітамінами і мінералами, дозволяє горобині замінити вітамінний комплекс при авітамінозі. Для приготування відвару корисного 2 ч.л. сухий горобини заварюють склянкою окропу і дають настоятися 4 години. Після чого горобиновий відвар п’ють по півсклянки перед їдою 2-3 рази на день. Можна додавати до відвару горобини лікарські трави або шипшину. Такий мультивітамінний напій підвищить стійкість організму до різних простудних хвороб і відновить ослаблений хворобою імунітет.

Горобина має сильно виражені жовчогінні властивості завдяки сорбіновій кислоті, що входить до її складу. Також сорбіт знижує кількість жирової тканини в печінці і виводить холестерин з крові. Сік ягід горобини зміцнює стінки судин і капілярів.

Горобина усуває проблеми з травленням: знижує підвищене газоутворення, нормалізує стілець, пригнічує процеси бродіння і гниття в шлунку. Свіжі ягоди мають в’язку дією і зупиняють діарею. Відвар сушених ягід, навпаки, має м’який проносний ефект. Горобину рекомендують вживати людям із зниженою кислотністю шлунка.

Ще одна корисна властивість горобини – сечогінна. Її корисно вживати при сечокам’яній хворобі, нефриті.
Соком горобини ефективно лікують бородавки, змащуючи їх соком свіжих ягід кілька разів на день.

Як же зберегти корисну осінню ягоду горобину на зиму, щоб у холодну пору року ці природні ліки завжди було під рукою? Можна висушити горобину або заморозити її. А можна зі свіжих ягід зробити дуже смачне варення, яке до того ж буде відмінним ласощами до чаю.

Для варення вам знадобиться 1 кг горобини, 1 кг солодких яблук, 2 кг цукру. Залийте ягоди горобини окропом на пару хвилин, після чого воду потрібно буде злити (так забереться гіркота). Яблука порізати кубиками, попередньо видаливши серцевину. Приготуйте цукровий сироп. Залийте яблука та горобину цукровим сиропом і залиште на кілька годин. Потім варите варення в 2-3 прийоми, доводячи його до кипіння і залишаючи на 5-6 годин. Готове варення закрутити в банки.

9 серпня

Інші дати
Міжнародний день корінних народів світу
Свято Міжнародний день корінних народів світу відзначається в першій декаді серпня. Виникло за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН в 1994 році. Присвячене питанням збереження корінних народів на планеті, захисту їх прав, богатству культури і надбанню.
Розгорнути
Варвара Ханенко
1852–колекціонерка, меценатка, громадська діячка. Дочка цукрозаводчика, мецената М. Терещенка. Разом із чоловіком Б. Ханенком заснувала приватний;музей, на основі якого в 1921 р. в Києві було створено Музей мистецтв;(нині Національний музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків).
Розгорнути
Народилася Віра Холодна
(1893, м.Полтава – 1919) – українська актриса, «королева» німого кіно. Уславилася в фільмах «Пісня торжествуючої любові», «Міражі», «Життя за життя», «Забудь про камін…» та багатьох інших.
«Ваши пальцы пахнут ладаном, А в ресницах спит печаль. Ничего теперь не надо нам, Никого теперь не жаль. И когда Весенней Вестницей Вы пойдете в синий край, Сам Господь по белой лестнице Поведет Вас в светлый рай...» (Олександр Вертинський, посвята Вірі Холодній)
Розгорнути