chrome firefox opera safari iexplorer

У США український художник відкриє виставку «Війна. 11 портретів»

15 жовтня 2014 о 11:37

У Нью-Йорку відбудеться виставка українського художника Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів».

Роботи експонуватимуться з 28 жовтня до 12 листопада у Нью-Йрку в Українському Інституті Америки. Про це повідомила агенція I-Pro.

Протягом кількох днів на початку серпня художник спілкувався з пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві, які потрапили туди з фронту з важкими пораненнями. Тарас Полатайко зробив 11 фотопортретів та записав історії чоловіків, які побували в самому пеклі війни. Це дуже різні люди: родом з різних областей України, різного віку, добровольці, мобілізовані, контрактники, колишні «афганці». За словами автора, до війни та набутого досвіду вони теж ставляться по-різному: для когось вона увірвалася в звичний плин життя, зламала особистий комфортний світ, для когось є просто тяжкою роботою, яку потрібно зробити якнайкраще. Проте всі вояки визнають, що тепер «життя ціниться зовсім по-іншому», а триматися в найважчі хвилини допомагало переконання, що «ми воюємо за свою землю». Спілкування з ними не було легким, більшість військових стримані, а їхні відповіді – лаконічні й конкретні, але голоси, обличчя, очі промовляють більше, ніж найдетальніші інтерв’ю.

Тарас Полатайко – український художник, який народився в Україні, з 1989 живе і працює в Канаді та Нью-Йорку. 2002 р. представляв Україну на Бієнале у Сан Пауло (Бразилія). Серед інших міжнародних форумів, на яких Полатайко представляв Україну та Канаду – Корейська Бієнале (Південна Корея, 2009), Тель-Авівська Бієнале (2011) та Alberta Biеnnіal в Едмонтоні (Канада, 2013).

Нагадуємо, виставка Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів» тривала в Національному художньому музеї України з 28 серпня, в рамках проекту «Леви своїх не лишають». Вона була спрямована на збір грошей для допомоги пораненим військовим та постраждалим музейним установам в зоні АТО.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути