chrome firefox opera safari iexplorer

Які негативні емоції корисні для нас?

12 листопада 2014 о 13:05
Книги, семінари та блоги про те, як зробити життя щасливим, скоро можуть стати окремим жанром.

Тим не менше, достеменно невідомо, чи це насправді працює, пише The Huffington Post.

За словами психолога Тодда Кардашана, перманентне почуття щастя може бути отруйним. Постійно знаходячись в ньому, можна на час забути про негативні емоції, які є також здоровими. І важливо, аби вони також брали участь у повному емоційному спектрі людського досвіду.

«Наука дуже чітко каже, що коли ми намагаємося приховати лихо, ми почуваємося менш продуктивними та менш ефективними і, насамкінець, нам погано на емоційному рівні», — каже психолог.

Психолог також стверджує, що цілеспрямована гонитва за щастям є невід'ємною частиною сильного прагнення комфорту та бажання уникнути дискомфорту будь-якого роду, що в свою чергу, робить нас психологічно слабкими.

Так в чому ж ліки?

Перш за все, необхідно навчитися повністю використовувати і цінувати негативні емоції, як природний чи навіть корисний аспект нашого повсякденного життя. На думку психолога, ми також повинні культивувати «емоційну спритність», тобто вчитися розпізнавати і освоювати відповідні емоції (позитивні та негативні), аби задовольнятися будь-якою ситуацією.

Почуття провини робить нас кращими людьми

Провина мотивує нас бути більш соціально чутливими та дбайливими.  Наприклад, дослідники виявили, що дорослі особистості, які можуть  почуватися винними, менше схильні до вживання алкоголю за кермом, крадіжок, вживання наркотиків або нападу на інших людей.

Невпевненість у собі підвищує продуктивність

Невпевненість у собі виконує здорову функцію. Сумнів — це психологічний стан, який змушує нас підсумувати список навичок та працювати над вдосконаленням в тих галузях, де є слабкі місця.

Зокрема, дослідник Карл Вітлі із Клівлендського університету стверджує, що сумніви можуть буди корисними, принаймні у випадку зі шкільними вчителями. Він вказує на те, що коли вчителі почуваються невпевненими, ці почуття стимулюють їх на співпрацю з іншими, сприяють особистісним роздумам, мотивують на персональний розвиток та готують людину до змін.

Тривога допомагає вирішувати проблеми

У зонах небезпеки, у ситуаціях, коли небезпека є можливим варіантом, але сигнали ще не зовсім зрозумілі, неспокій переважає над позитивом. В таких випадках, схвильовані люди швидко знаходять рішення і поділяють цю проблему з близькими чи друзями.

Вирішення проблеми групою є більш успішним ще й в тому випадку, коли в групі поєднуються особистості різної сили характеру і принаймні одна стривожена людина.

Безладність робить нас креативнішими

Творчість вже давно асоціюється з підсвідомим. Всі знають про такий момент, коли неочікувана ідея раптом вирішує проблему. Тож існує щось винахідливе у вільній та несфокусованій увазі. Виходить, що дослідження таки підтримує ідею творчості, яка непомітно підкрадається до нас.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути