chrome firefox opera safari iexplorer

Новорічний відпочинок у Європі цьогоріч здорожчав на 60-70%

07 грудня 2014 о 11:17

Через різкі зміни на валютному ринку новорічно-різдвяний відпочинок у Європі здорожчав на 60-70%. Ціновий фактор позначився на виборі українців: цього сезону кількість співвітчизників, які святкуватимуть за кордоном, скоротиться більше ніж удвічі.

Замість іноземних турів все більше громадян обирають відпочинок у львівських Карпатах та Одесі. Про це у коментарі УНН повідомив директор Центру туристичної інформації Володимир Царук.

Він зауважив, що цього сезону у туристичній галузі склалася доволі “позитивна патріотична тенденція”. Адже через суттєве здорожчання відпочинку за кордоном значна частина туристів залишиться на свята в Україні, що, у свою чергу, помітно пожвавить внутрішній туризм.

“Чимало українців обирають на свята поїздки на гірськолижні курорти у львівських Карпатах, а також у санаторії на Закарпатті. Ті, хто раніше любив зустрічати Новий рік у Криму, цього сезону подадуться до інших південних міст, переважно до Одеси. Варто зазначити, що особливо українці полюбляють тематичні святкові події. Наприклад, багато людей відвідає фестиваль вина в Ужгороді, свято Маланки у Чернівцях і одне зі свят на Маланки, що проходить на Тернопільщині”, — розповів В.Царук.

За словами експерта, внутрішній туризм за рік мав несуттєве здорожчання — на 10-12%.

“Відпочинок у країні дорожчає, але не такими великими темпами, як за кордоном... Здорожчання маємо десь на рівні 10-12%. На деяких внутрішніх базах відпочинку доба подорожчала на 50-80 грн. Та ціни підняли далеко не всі, а переважно лише найбільш популярні і розкручені заклади. До того ж паралельно є багато різних економ-варіантів. Та середня ціна відпочинку із харчуванням на сьогодні складає 250 грн. Ця ціна дуже помірна”, — зазначив він.

Водночас новорічно-різдвяні святкування за кордоном здорожчали на порядок. Особливо ціновий стрибок відчувається на європейських напрямках.

“Приблизно на 60-70% здорожчав зимовий відпочинок на європейських напрямках. Однак деякі туроператори, зокрема зі Словаччини та Болгарії, розробляють спеціальні бюджетні пропозиції”, — зазначив він.

За словами експерта, через це потік українських туристів до Європи цього року скоротиться більше ніж удвічі.

“Зміни валютного курсу суттєво вдарили по ринку. На сьогодні десь на 60-70% очікується менше чартерних рейсів і тих, хто буде їхати за кордон, особливо на європейські напрямки. Єгипет менше постраждав, бо ціна пропозицій подається у доларах, а не євро. Тому очікується, що потік українсьтких туристів на відпочинок до Єврозони скоротиться на 60-70 % , до Єгипту — на 40-50%. Додам, що навіть, пори кризу, люди хочуть моря і сонця”, — зазначив В.Царук.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути