chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні виконуються лише 10% рішень Європейського суду з прав людини

08 грудня 2014 о 15:02

В Україні не виконуються близько 70% рішень національних судів і близько 90% рішень Європейського суду з прав людини. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

«Цифра, яка оприлюднювалася на парламентських слуханнях щодо невиконання рішень національних судів — 70%... Це насправді жахливий показник. Фактично величезна кількість національних рішень просто не виконується. Тільки одна четверта судових рішень виконується. Це один з глибоких каменів усієї цієї судової системи, який поряд з питаннями незалежності судів і так далі є причиною такого низького авторитету судів в очах звичайних громадян», — сказав Щербатюк, слова якого наводить кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

За словами Щербатюка, ситуація з ЄСПЛ ще складніше: «Є заходи загального характеру, які держава має запровадити у вигляді змін до законодавства, судовій практиці. За нашою інформацією, більше 90% рішень Європейського суду не виконується».

Директор зі стратегічних справах Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало додав, що рішення ЄСПЛ слід ділити на дві складові — матеріальний аспект виконання рішень та заходів загального характеру.

«Йдеться про різні зміни, щоб надалі ці правопорушення не відбувалися в державі, щоб новим клієнтам не виплачувати кошти. Якщо одна людина прочитає рішення ЄСПЛ по іншому потерпілому і скаже: у мене така ж ситуація, я піду до Європейського союзу, — то це зростає в геометричній прогресії», — зазначив він.

За словами Тарахкала, в 2004 році, всього десять років тому, кількість справ громадян України проти України в ЄСПЛ було в рази менше. «А сьогодні це просто вал. У нас сьогодні паралізована система виконання рішень на національному рівні, на жаль. Виконавча служба паралізована. Немає ефективного механізму виконання рішень. Це дуже серйозна проблема, яка підриває авторитет всієї правоохоронної системи», — підкреслив він.

Щербатюк уточнив, що саме в 2004 році в ЄСПЛ з'явилися перші справи про невиконання судових рішень в Україні. «Після цього значно зросла кількість справ, і велика частина їх стосується сьогоднішньої проблеми — тривалого невиконання національних судових рішень», — сказав він.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути