chrome firefox opera safari iexplorer

Де та як в Києві покупатися на Водохреща?

18 січня 2015 о 08:40

19 січня у столиці пройдуть загальноміські святкування Водохреща. Водойми Києва підготують людям для купання щонайменше у трьох місцях: у Гідропарку, на Оболонській набережній та в козацькому селищі «Мамаєва слобода».

Так, на Мамаєвій Слободі все розпочнеться з самого ранку:

6:30 – Сповідь в Ставропігійній козацькій церкві «Покрова Пресвятої Богородиці»
7:00 – Святкова Літургія
9:00 — Хресна хода на Йордан. Велике освячення води на озері біля церкви перед Орданським хрестом
З 9:00 до 10:00 – Освячення води навколо храму
12:00Купання в орданській воді та святкові заходи:
12-30 – Спалення на вогнищі дідухів, обряд «Водіння кози» та символічне «вигнання Куті» за участі фольклорних колективів
13-00 — Народні гуляння: пісні та танці біля вогнища.

Також о 12:00 освячення води розпочнеться на Оболонській набережній біля Свято-Покровського собору, що на вулиці Прирічній, 5-А.

З 14:00 до 15:00 святкуватимуть Водохреща у «Гідропарку». Захід пройде біля каплиці на честь Хрещення Господнього Української православної церкви Київського патріархату.

Заходи безпеки

Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві просить киян та гостей столиці дотримуватись правил безпеки під час купання в ополонці на Водохреща.

Рятувальники рекомендують купатися в спеціально обладнаних місцях, які мають спуск з поручнями, а також у присутності медичної та рятувальної служби.

Також напередодні свята варто проконсультуватися з лікарем. А за два тижні до купання підготувати організм до холоду, обтираючись рушником, змоченим у холодній воді, приймаючи контрастний душ, та перебуваючи (недовго) на відкритому повітрі у мінімальній кількості одягу.

«Людям з захворюваннями легенів та серцево-судинної системи приймати участь в обряді забороняється», — наголошують рятувальники.

Також вони не рекомендують різко пірнати або стрибати у воду.

«Потрібно заходити повільно та обережно, не занурюючись з головою. Перебувати у воді дозволяється лише кілька секунд. Щоб не впасти та не отримати травми чи забоїв необхідно одягати взуття на неслизькій та рельєфній підошві», — йдеться в повідомленні.

Після занурення, щоб уникнути переохолодження, рекомендують обтертися сухим рушником, одягнутися в теплий одяг та випити гарячого чаю.

У випадку переохолодження (тремтіння, блідість, посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг) рятувальники радять негайно йти додому, лягти у ліжко під ковдру та обкластись грілками, температура яких не перевищує 36ºС.

«Якщо побіліли щоки, ніс, вуха, достатньо розтерти їх чистою рукою до почервоніння і появи поколювання. Можна використовувати для розтирань суху вовняну тканину та розчин спирту або горілки. Після відновлення температури тіла випити гарячого чаю чи кави», — йдеться в повідомленні.

«Ні в якому разі не можна поливати обморожені ділянки гарячою водою! Якщо у місцях обмороження виникло напухання та пухирі, а температура тіла не повернулась до норми – викличте швидку допомогу», — наголошують у ДСНС.

За матеріалами kiev.pravda.com.uamamajeva-sloboda.uakyiv.mns.gov.ua

Розділи: Суспільство