chrome firefox opera safari iexplorer

Водохреща у Києві: пірнання в ополонки, півтораметрові снігурі, етно-дискотеки та козацькі бої

19 січня 2013 о 09:04

У суботу, 19 січня, святкуватимуть Водохреща. У столиці можна буде послухати святкову літургію та скупатися у крижаній воді у Гідропарку, у козацькому селищі «Мамаєва слобода», у Національному музеї народної архітектури та побуту України та «Парку Київська Русь».

Освячення води у Гідропарку відбудеться о 14.00, повідомляє прес-служба київської мерії. Крім купання в ополонці, відвідувачі зможуть подивитися у Гідропарку скульптури снігурів. Дві топіарні фігури птахів будуть розташовані спочатку біля каплички поблизу ополонки, а після свят їх встановлять поблизу станції метро «Лівобережна». Над виготовленням двох скульптур зимової птахи столичні зеленбудівці працювали півтора тижні. Спочатку змонтували каркас, а до нього закріпили соснову лапку, яку зібрали із використаних новорічних сосен. Одна скульптура із кріпленням досягає 1,5 метри.

Також відсвяткувати Водохреща мешканці і гості столиці зможуть в Національному музеї народної архітектури та побуту «Пирогово». Там о 10.00 почнеться літургія освячення води на подвір'ї старовинної церкви Архистратига Михаїла. Після служби музей запрошує зігрітися біля символічного вогнища та взяти участь у народних танцях.

У козацькому селищі «Мамаєва слобода» освячення води відбудеться о 8-й годині ранку, а усі бажаючі зможуть пірнути в ополонку озера Красавиця, з якого бере початок річка Либідь. Потім розпочинає роботу ярмарок народних майстрів та куштування звареного на відкритому вогні козацького куліша та печеної на відкритому вогні соковитої кабанятини. Об 11:30 відбудеться дружній бій між козаками «Лава на лаву» (стінка на стінку) за «Орданський Орден». Далі лунатимуть колядки, щедрівки від колективу «Добривечір», пісні й танці, народні гуляння.

У «Парку Київська русь», що в с. Копачів в Київській області Водохреща відзначатимуть 19 та 20 січня. Відвідувачі зможуть безкоштовно покататися на санях, запряжених кіньми зі стайні великого князя Київського, подивитися видовищні виступи вершників на княжих конях та відтворення середньовічного полювання, обряд запалювання вогнища та взяти участь в етно-дискотеці довкола нього.

«Рідна країна»

За матеріалами газети «День», сайту КМДА

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути