chrome firefox opera safari iexplorer

Національна спілка журналістів — за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні

15 січня 2015 о 09:10

Ґрунтовне доопрацювання Закону України про суспільне мовлення до розгляду у другому читанні підтримує Національна спілка журналістів України. Активісти та юристи НСЖУ готові долучатися до дискусій щодо внесення необхідних законодавчих правок, аби зрештою було прийнято поміркований законопроект, що дозволить зберегти в Україні регіональних мовників.

Про це повідомляє офіційний сайт НСЖУ.

Нагадаємо, 13 січня Верховна Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Законопроект проголосовано за основу з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар («Народний фронт») і Миколою Томенком («Блок Петра Порошенка»).

Як наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, Спілка підтримує пропозиції Миколи Томенка про те, що реформування має проводитися окремо для Національного телебачення (УТ-1), окремо для Національного радіо та окремо – для обласних телерадіокомпаній.

«НСЖУ підтримує реформування державного телерадіомовного сегменту, але водночас виступає за виважений підхід, який не поставить обласні телекомпанії та великі редакційні колективи на межу закриття і безробіття», – наголосив Сергій Томіленко.

Перший секретар НСЖУ зауважує: під час його зустрічей, які відбулися минулого року з колективами регіональних ТРК, зокрема, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської та інших, журналісти говорили про свою підтримку процесу реформування, але закликали медіа-експертів до тіснішого спілкування з представниками регіональних ТРК, аби напрацювати єдину помірковану позицію щодо створення суспільного мовлення.

У поправках, на яких наполягає Микола Томенко (який є автором альтернативного проекту Закону про суспільне мовлення), передбачається створення окремих юридичних осіб для телебачення і радіо, можливість створення регіональних суспільних мовників та заборона на відчуження і приватизацію майна.

Під час виступу у Верховній Раді Томенко заявив, що своїм законопроектом убезпечує майбутнього суспільного мовника від приватизації, зберігає Українське радіо, а також дає змогу зберегти регіональних суспільних мовників. За його словами, він з колегами обговорює створення окремої статті в законі, де буде описано різний алгоритм для перетворення ОДТРК на регіональних суспільних мовників. Він також виступив проти можливості фінансування суспільного мовлення за рахунок абонплати та за запровадження низки обмежень щодо реклами.

Натомість його розкритикували представники низки медіа-організацій. А гендиректор Національної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявив, що при внесенні правок Томенка, навряд чи залишиться на своїй посаді. «Я не приходив працювати на державне телебачення, і не буду цього робити. Є компроміси, на які я не піду», — зазначив Зураб Аласанія.

Нагадаємо, останнім часом Зураб Аласанія через свої дописи у соцмережах став фігурантом скандалу у журналістському середовищі, в результаті якого польські журналісти навіть звернулись до прем'єр-міністра А. Яценюка з проханням звільнити Гендиректора Національної телекомпанії України за «хамство» і «неадекватність».

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути