chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині — загроза екологічної катастрофи

11 лютого 2015 о 14:38

Сміттєзвалища посеред орних земель та отруєна нітратами вода в колодязях – мешканці Рожищенського району нарікають на те, що місцева влада «отруює Волинь».

Як повідомили Інформаційному агентству Волинські Новини мешканці села Копачівка Рожищенського району Оксана та Микола Засєкіни, у селі в 2012 році рішенням сільради виділили дві земельні ділянки площею 1,5-2 гектари для облаштування сміттєзвалищ. З їхніх слів, на цих ділянках є піщані поклади, тож під час облаштування звалищ знімали верхній шар ґрунту та незаконно видобували пісок. Оксана Засєкіна та її чоловік розпочали знімати на відео те, що відбувалося, тож питання про розкрадання піску піднімали під час одного зі засідань Волинської облради. Після цього, зі слів волинян, виник конфлікт між ними та місцевою міліцією та прокуратурою.

«Таких сміттєзвалищ планують зробити 35 у районі, шукаючи місця, де є поклади піску, щебеню. Раніше екс-голова облдержадмністрації Борис Клімчук писав нам, що до 2015 року планують закрити усі ці сміттєзвалища, а тепер нам прийшла відповідь з Кабінету міністрів про те, що до 2018 року ці звалища закриють. Водночас, технічна документація звалищ розрахована на 30 років. Тобто, відповіді незрозумілі, невідомо, що далі робитимуть із закритими звалищами», — розповіла Оксана Засєкіна.

Варто зауважити, що, відповідно до Державних будівельних норм, полігони твердих побутових відходів повинні бути розташовані на відстані не менше 0,5 кілометра від житлової та громадської забудови (санітарно-захисна зона) та не менше 0,2 кілометра від сільськогосподарських угідь і від автомобільних та залізничних шляхів загальної мережі.

4w

Те, що сміттєзвалище Кременецької сільської ради Рожищенського району розташоване серед орних земель, де вирощують сільськогосподарські культури, засвідчили своїми підписами декількасот мешканців села Копачівка.

«Навколо росте пшениця, а всередині — смітник», — зазначають мешканці.

5w

7w

Ще на початку 2014 року Микола Засєкін звертався до голови держекоінспекції із заявою про злочин. У заяві йшлося про те, що сміттєзвалище, облаштоване Кременецькою сільрадою, розташоване на орних землях на відстані 2-3 метрів від посіві озимини та городини, без проміжної ізоляції там захоронюють в землю тверді побутові відходи (пластик, поліетилен, батарейки, скло та інше сміття). Подібних сміттєзвалищ на Волині, з його слів, нараховується 411 одиниць. Чоловік не зміг залишитися байдужим до екологічної катастрофи на Волині, яка виникає внаслідок корупційних схем свавільних чиновників районних та обласних рівнів.

Своєю чергою, у державній екологічній інспекції у Волинській області відповіли, що спеціалісти інспекції протягом 2013 року неодноразово розглядали звернення Миколи Засєкіна з виїздом на місце, провівши останню перевірку 4 листопада 2013 року.

14w

15w

«За попередніми перевірками встановлено, що сміттєзвалище на території Кременецької сільської ради об лаштоване на підставі «Технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації та погодження місця розташування земельної ділянки місця видалення відходів Кременецькій сільській ради площею 1,861 гектара, яка розміщена в урочищі «Долини» біля села Кременець за межами населених пунктів Кременецької сільської ради» розробленої в 2012 році», — йдеться у відповіді.

Дозвіл на виготовлення технічної документації надала своїм розпорядженням Рожищенська райдержадміністрація у 2012 році. В державній екологічній інспекції стверджують, що паспорт місця видалення відходів розроблений та погоджений усіма відповідними службами. Межі сміттєзвалища, як ідеться у відповіді держекоінспекції, винесені в натуру, і воно обваловане по периметру, облаштований в’їзд на територію сміттєзвалища, передбачено пересипку відходів ґрунтом та піском. Засмічення земель за межами сміттєзвалища перевірки не виявили.

«Відповідно до класифікації угідь згідно форми № 6-зем землі, на яких розміщене вищезгадане сміттєзвалище та прилеглі до нього землі, належать до відкритих земель без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом (піски). Прилеглі до сміттєзвалища землі малопродуктивні, не надані в користування сільським та фермерським господарствам і не використовуються для вирощування зернових та овочевих культур», — повідомляють у Державній екологічній інспекції у Волинській області.

У відповіді йдеться про те, що сміттєзвалище розташоване на відстані 1,5-2 кілометра від населеного пункту (норма становить 500 метрів) і передбачене для захоронення лише твердих побутових відходів, тому потенційно небезпечні відходи на ньому не складуються, отож об’єкт, мовляв, не представляє загрозу здоров’ю та життю населення.

Окрім цього, неподалік від будинку Оксани та Миколи Засєкіних будується АЗС, і туди возили пісок зі сміттєзвалища, яке розташоване на відстані 500 метрів від АЗС. Після того, як вони зняли це на відео, міліція завела на волинян кримінальну справу через те, що вони, нібито, заважали працювати заправці та хотіли припинити її роботу, доводячи, що пісок возять із незаконного сміттєзвалища.

Відповідають, що, згадно з висновком, ця земельна ділянка належить до земель сільської ради, не наданих у власність чи користування, і межує з півночі і сходу із землями загального користування (дорогою), зі сходу і півдня – землями сільської ради. Тобто, виходить, що дорога має 200 метрів завширшки. Із проханням розібратися в ситуації звертаються у прокуратуру.

Зі слів Оксани Засєкіної, у село приїздила інспекція західного управління земельними надрами, проте її члени підписали готову відповідь, яку їм підготував сільський голова — про те, що пісок для пересипання та не розкрадається.

У підсумку, проти її чоловіка протягом року відкрили дві кримінальні та чотири адміністративні справи, він отримав два місяці особистого зобов’язання та чотири місяці цілодобового домашнього арешту.

Також, зі слів Оксани Засєкіної, автозаправка взяла у військової частини іржаві цистерни для палива. Відповідно до законодавства такі ємкості використовувати не можна, вони повинні бути подвійними.

Внаслідок облаштування смітників погіршилася якість питної води у колодязях. Так, як повідомляє Рожищенське міськрайонне управляння держсанепідслужби, яке дослідило воду із шахтних колодязів поблизу АЗС по вулиці Першотравневій у селі Копачівка, за санітарно-хімічними показниками, вода не відповідає вимогам ДСаНПІНу. Йдеться про високий вміст у воді нітратів (при нормативному показнику 50 міліграмів на дециметр кубічний у воді шахтних колодязів вміст нітратів становив від 80,8 до 106,8 мг/дм.куб). Втім, у відповіді вказано, що причина низької якості води, начебто, те, що колодязі старі та їх чистка давно не проводилася.

vodaw

voda 2w

Таким чином, проблема захоронення твердих побутових відходів на сміттєзвалищах, що можуть стати «бомбою сповільненої дії» для екології Волині, досі залишається невирішеною.

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути