Всі продукти, що мають термін зберігання, ми звикли ховати в холодильник. Починаючи від ковбаси і масла, закінчуючи фруктами, овочами тощо. І, начебто, знижені температури мають сприяти збереженню наших запасів, але є й такі продукти, яким холодильник «протипоказаний». Що не можна зберігати в холодильнику і чому?
Екзотичні фрукти
Причина: такі продукти під впливом низьких температур починають гнити, а гази, що виділяються в процесі гниття, - ще й нашкодити нашому здоров'ю. Найкращий варіант зберігання таких фруктів — загорнутими у папір, при кімнатній температурі.
«Рідні» вітчизняні яблука та груші
Причина: виділення етилену при зберіганні, що веде до скорочення термінів зберігання як самих яблук/груш, так і тих фруктів/овочів, що зберігаються поряд з ними.
Кабачки та гарбузи, дині
Причина: холодні температури й відсутність повітря призводять до м'якості продуктів, до появи цвілі. А надрізана диня в таких умовах ще й починає виділяти шкідливі речовини (етиловий газ). Рекомендується зберігати їх (при цілісній оболонці) при кімнатній температурі. Упаковка теж не потрібна.
Помідори та баклажани
Зберігання водовмісних овочів на полицях холодильника призводить до появи на них темних плям, які свідчать про загнивання. Найкращий спосіб зберігання — в кошику в умовах кімнатної температури, або в засушеному вигляді (нарізати «медальйонами» і висушити як гриби на нитці).
Ріпчасту цибулю
Причина: порушення структури в умовах холодильника, поява м'якості та виникнення цвілі. Варто відзначити і цибульний «аромат», що аж ніяк не покращує смакові якості інших продуктів. А якщо поруч лежить картопля, через гази і вологу, яку вона виділяє, цибуля гниє значно швидше. Кращого способу для зберігання даного продукту, ніж капронову панчоху у кухонному кутку, поки не придумали.
Оливкову олію
Причина: погіршення корисних властивостей і смакових якостей (починає гірчити), поява білого осаду (пластівців). Зберігати в темному місці при кімнатній температурі. Мед Аналогічно до попереднього пункту — біохімічні речовини продукту в холодильнику зазнають руйнування. Такий мед великої користі не принесе. Зберігають продукт у сухій і темній тумбочці.
Картоплю та моркву, інші тверді овочі
Причина: проростання, загнивання, утворення цвілі. А картопляний крохмаль при температурах нижче 7 градусів має властивість перетворюватися на цукор, що веде до зміни смакових властивостей картоплі та консистенції. Найдовше (і без наслідків для здоров'я) такі овочі зберігаються в дерев'яному вентильованому ящику, поверх паперу, в коморі (сухій та темній).
Шоколад
Причина: утворення конденсату на поверхні продукту, його подальша кристалізація, виникнення «сивини» (нальоту), а при герметичній упаковці — й розвиток цвілі. Особливої шкоди здоров'ю не буде, але от органолептичні властивості знижуються, та й естетичний вигляд буде втрачено.
Хліб
Якщо хліба ви купуєте багато, а їсте по трохи, то зберігати його краще в морозилці, а не в холодильнику. А ще краще — не більше 3 днів при кімнатній температурі. У холодильнику він миттєво вбирає всі запахи продуктів, а при підвищеній вологості ще й «обростає» цвіллю. Часник Продукт, який категорично не переносить холоду. Щоб часник не згнив і не покрився цвіллю, зберігайте його у спеціальних вентильованих ємностях у сухому місці, поза холодильником.
Банани Волога й холод на ці фрукти діє згубно — процес гниття йде значно швидше, смакові якості втрачаються. Ідеальний метод зберігання в підвішеному на кухні стані (як на пальмі), в темному кутку.